Τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία «μόνιμου ταμείου βοήθειας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης» από την 01/01/2013, αποφάσισαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν «να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η Ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση». Κατά τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα κατά το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε».

Συμφώνησαν συνεπώς σε ένα το κείμενο περιορισμένης τροποποίησης της Συνθήκης που αφορά τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της Ευρωζώνης, με στόχο η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Παράλληλα, καταγράφεται η δέσμευση των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουνίου 2011, ώστε να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.

Ads

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης.

Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού, ενσωματώνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά που εκτίθενται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 28ης Νοεμβρίου 2010, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ζώνης.

Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει η ευρωζώνη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι και οι δύο χώρες υλοποιούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και σημειώνουν πρόοδο.

Ο Μπαρόζο ανέφερε ότι το 2010 ολοκληρώνεται με «καλά αποτελέσματα», καθώς, όπως είπε, «η δημοσιονομική εξυγίανση σε όλες τις χώρες έχει προχωρήσει και η ΕΕ υιοθέτησε σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης». Σημείωσε, ακόμη ότι «οι Eυρωπαίοι ιθύνοντες θα κάνουν τα πάντα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη».

«Υπάρχει πολιτική βούληση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την εγγύηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη», επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στα υπάρχοντα εργαλεία της ευρωζώνης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Χ. Ρόμπαι απάντησε ότι οι πόροι του Ταμείου επαρκούν και πρόσθεσε: «δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, αν όμως χρειαστεί, θα πράξουμε τα δέοντα». Τέλος, σε ό, τι αφορά το θέμα των ευρωομολόγων ο Χ. Ρομπάι αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα τεθεί και δεν συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.