Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε τη Δευτέρα η αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας «Gara», στην οποία αναφέρεται πως η κατάπαυση του πυρός θα είναι γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση Θαπατέρο απέρριψε ως ανεπαρκή την ανακοίνωση των Βάσκων αυτονομιστών, εμμένοντας στο πάγιο αίτημά της προς την ΕΤΑ να αποκηρύξει διά παντός τη βία και να παραδώσει τα όπλα της.

Ads

«Η ένοπλη βασκική οργάνωση ΕΤΑ, η οποία κήρυξε σήμερα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πρέπει να λάβει πολύ πιο πειστικά και οριστικά μέτρα» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος προειδοποίησε ότι δε θα δεχθεί καμία εξαπάτηση και σημείωσε ότι η εν λόγω ανακοίνωση της οργάνωσης «δεν χρησιμεύει σε τίποτα».

«Η ανακοίνωση της ΕΤΑ δεν είναι ούτε αυτό που χρειάζεται, ούτε αυτό που αναμένει η κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνηση Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ενώ υποστήριξε: «Δεν είναι άσχημα νέα, αλλά δεν είναι τα κατάλληλα νέα» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει τη διεθνή επαλήθευση της κατάπαυσης του πυρός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

Στην ανακοίνωσή της ΕΤΑ δεν γίνεται καμία αναφορά σε παράδοση του οπλισμού της, πράγμα που αποτελεί βασικό αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης. Η ΕΤΑ, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους στον μισό και πλέον αιώνα δράσης της με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου βασκικού κράτους σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας, έχει πληγεί από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και τη στροφή αρκετών Βάσκων σε μια πιο ειρηνική πολιτική.

Ads

«Αυτή είναι η στέρεη δέσμευση της ETA προς μια διαδικασία για να επιτευχθεί μια διαρκής λύση και προς το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης» αναφέρει το κείμενο της οργάνωσης. Εν τω μεταξύ φήμες περί κήρυξης εκεχειρίας εκ μέρους της ΕΤΑ κυκλοφορούσαν από το Δεκέμβριο, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η Μαδρίτη δεν θα αλλάξει στάση και στρατηγική έναντι της βασκικής ένοπλης οργάνωσης είτε κηρύξει εκεχειρία είτε όχι. «Αυτό το πράγμα με τις εκεχειρίες δεν έχει αποτέλεσμα πλέον» είχε δηλώσει ο Ρουμπαλκάμπα στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Σημαντική είδηση» χαρακτήρισε από την πλευρά του, την εξέλιξη, Μαρσελίνο Ιγκλέσιας, οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι η ΕΤΑ πρέπει να επιδείξει τη βούλησή της να επιτευχθεί ειρήνη με «πράξεις και χωρίς όρους».Την ίδια ώρα, πηγές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην μερικώς αυτόνομη Χώρα των Βάσκων χαρακτήριζαν το ανακοινωθέν «ανεπαρκές».

Η ETA ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι στην -ενδεχόμενη- ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει τελικά να τεθεί και το ζήτημα της βασκικής ανεξαρτησίας, κάτι που η Μαδρίτη αρνείται ακόμη και να συζητήσει. Η βασική οργάνωση αναφέρει επίσης ότι η σημερινή 11η εκεχειρία κηρύσσεται διότι η οργάνωση συμφωνεί με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών του 2010, την οποία υπέγραψαν αρκετές γνωστές διεθνώς προσωπικότητες, περιλαμβανομένης της τρεις φορές υποψήφιας για το Νόμπελ Ειρήνης και πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, που καλούσε για μια μόνιμη και επαληθεύσιμη εκεχειρία ως βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία τύπου Βόρειας Ιρλανδίας. Επιπλέον, η οργάνωση κάλεσε όλους τους «πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες» να φθάσουν σε συμφωνία, ώστε οι Βάσκοι να μπορέσουν να ασκήσουν «το δικαίωμα να αποφασίσουν για όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας».

Υπενθυμίζεται ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2010 την αναστολή της ένοπλης δράσης της, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις για τη χρονική διάρκεια της εκεχειρίας. Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της είχε απορρίψει και τότε ως ανεπαρκή την ανακοίνωση της ΕΤΑ, λέγοντας ότι η οργάνωση πρέπει να αποκηρύξει διά παντός τη βία.