Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο, σχεδίαζε την επίθεση για ένα χρόνο, σύμφωνα με αποδείξεις που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, ανακοίνωσαν σε νέα, σημερινή ενημέρωση οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 18χρονος είχε κάνει λεπτομερή καταγραφή της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να γίνει η ανάκριση των γονιών του δράστη, ενώ το πιστόλι, ένα Glock 17 των 9 χιλιοστών με το οποίο έκανε την επίθεση, το είχε αγοράσει παράνομα από το διαδίκτυο.

Προμηθεύτηκε το πιστόλι από την αγορά του deep web, του λεγόμενου αόρατου web, θέατρο παράνομων συναλλαγών. Οι γερμανικές αρχές διερευνούν τον τρόπο.

Ads

Οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία ανακοίνωσαν επίσης ότι τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο δεν ήταν συμμαθητές του δράστη, τα χτυπήματα ήταν τυχαία.

Ο Σόμπολι πυροβόλησε 57 φορές. 

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 18χρονος έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για ψυχικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• O 18χρονος Έλληνας σκοτώθηκε για να σώσει την αδελφή του
• Και Έλληνας μεταξύ των 9 νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο
• Μακελάρης του Μονάχου: Είμαι Γερμανός, έχω υποστεί επί χρόνια ψυχολογική βία
• Επίθεση στο Μόναχο: Στους εννέα οι νεκροί – O δράστης αυτοκτόνησε
• Η οικογένεια του 18χρονου Έλληνα που σκοτώθηκε για να σώσει την αδελφή του – Από τη Ροδόπη στη Γερμανία
• Ο μακελάρης του Μονάχου ήταν θαυμαστής του Μπρέιβικ

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι ο Αλί Νταβίντ Σόνμπολι είχε επισκεφθεί τη γερμανική πόλη Βίνεντεν, όπου είχε γίνει ένοπλη επίθεση σε σχολείο, προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι, έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης.

Άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο και γύρω από αυτό. Στη συνέχεια τραυματίσθηκε από την αστυνομία και αυτοκτόνησε. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον Νορβηγό δολοφόνο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

«Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεση του Μονάχου.

Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν σήμερα την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας οπλοκατοχής στη χώρα.

«Το ζήτημα ελέγχου της οπλοκατοχής είναι σοβαρό. Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε την οπλοκατοχή και να ελέγξουμε αποτελεσματικά την πρόσβαση στα όπλα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.