Ύστερα από την επίσημη άρνηση της επικεφαλής της επιτροπής του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και Γαλλίδας Ευρωβουλευτή, Σιλβί Γκιγιόμ, να παραστούν στην τελετή βράβευσης, εφόσον προηγήθηκε η άρνησή τους να παραλάβουν το βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη του 2015, το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού» και η «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος» παραχώρησαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα στην οποία μίλησαν για την κατάσταση στην Ελλάδα και εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δε δέχθηκαν το βραβείο.

Ads

“Πρέπει η υγεία να σταματήσει να είναι υπό διαπραγμάτευση” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Ιατρείου του Ελληνικού και καρδιολόγος Γιώργος Βήχας. “Πρέπει να δίνονται λεφτά στην υγεία και όχι να κόβονται”, τόνισε και εξέφρασε την ευχή “να μη βιώσει κανένα κράτος αυτό που βιώνει η Ελλάδα”. Με αφορμή τις συγκεντρώσεις ολόκληρη την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ενάντια στη λιτότητα και στη διατλαντική συμφωνία (ΤΤΙΡ) ο κ. Βήχας είπε χαρακτηριστικά ότι “αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι μια μικρογραφία του τι θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη αν υπογραφεί η συμφωνία”

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος που εκπροσώπησε την Κοινωνική Κουζίνα – Άλλος άνθρωπος,ευχαρίστησε κυρίως τους Δημήτρη και Κωνσταντίνα, όπως είπε χαρακτηριστικά και όχι τους Παπαδημούλη και Κούνεβα, γιατί έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή βοήθησαν να ακουστεί η φωνή τους στο ΕΚ. Για την άρνηση του βραβείου ο Κώστας Πολυχρονόπουλος είπε: πώς μπορείς να πάρεις βραβείο από μια κοινότητα που επιβάλει την λιτότητα στον ελληνικό λαό, που βραβεύει εμάς για κάτι που επιβάλλει με τη βία στον ελληνικό λαό; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που παρέθεσε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα ζουν 6,3 εκατομμύρια στο όριο της φτώχειας με 420 ευρω το μήνα και κάτω απο 200 ευρώ το μήνα.

“Είμαστε το πειραματόζωο της πιο άγριας μονομερούς λιτότητας” είπε σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το ΕΚ για να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία του “να μην είμαστε μειοψηφία στο ΕΚ, να δημιουργηθει μια άλλη δυναμική που να είναι πλειοψηφική”.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, η χαιρέτησε ως πολύ σημαντική την παρουσία στο ΕΚ των εκπροσώπων του Μητροπολιτικού Ιατρείου και της Κοινωνικής Κουζίνας και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με του Έλληνες συναδέλφους της στο ΕΚ ώστε να εξετάσουν τις δυνατότητες στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.

image

Φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής