Μία από τις πιο δυνατές και ουσιαστικές δηλώσεις για το νέο μακελειό στις ΗΠΑ, με τον ένοπλο που σκόρπισε τον θάνατο σε μπαρ στην Καλιφόρνια, έγινε από τη μητέρα του ομογενή, Τηλέμαχου Ορφανού που ήταν μεταξύ των θυμάτων:

Ads

«Ο γιος μου ήταν στο Λας Βέγκας με έναν φίλο του και γύρισε σπίτι. Δεν ήρθε στο σπίτι χτες το βράδυ. Και δεν θέλω προσευχές, δεν θέλω σκέψεις, θέλω τον έλεγχο των όπλων και ελπίζω στον Θεό, να μην μου στείλει κανείς προσευχές. Θέλω έλεγχο των όπλων. Όχι άλλα όπλα»…  Κανείς δεν μου στέλνει πια προσευχές, θέλω τον έλεγχο των όπλων, δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα όπλα».

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο 27χρονος επέζησε της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας πριν από έναν χρόνο, όταν ο Στέφεν Πάντοκ άνοιξε πυρ σε κόσμο που συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ, σκοτώνοντας 58 αθώους.

Διαβάστε επίσηςΠρώην πεζοναύτης ο δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια

Ads

Ο δράστης, Ίαν Ντέιβιντ Λονγκ, 28 ετών που σκότωσε δώδεκα ανθρώπους στο μπαρ στο προάστιο Θάουζαντ Όουκς του Λος Άντζελες και μετά αυτοκτόνησε, ήταν πρώην πεζοναύτης, γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβατικότητα. Τον περασμένο Απρίλιο, αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του, έπειτα από κλήση που έλαβαν, συζήτησαν μαζί του και, διαπιστώνοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν αλλοπρόσαλλη, κάλεσαν ψυχολόγους να τον εξετάσουν. Τελικά όμως οι αρχές δεν βρήκαν κανένα λόγο για να τον συλλάβουν ή να διατάξουν την εισαγωγή του σε ψυχιατρική κλινική και τον άφησαν στο σπίτι του.

Η αστυνομία, σύμφωνα πάντα με τον σερίφη, είχε την εντύπωση ότι ο Λονγκ έπασχε κατά πάσα πιθανότατα από μετατραυματικό στρες.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα Glock 21 των 45 χιλιοστών, που είχε αγοράσει νόμιμα. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι έριχνε και καπνογόνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως ο σερίφης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Το συγκεκριμένο μπαρ οργάνωνε φοιτητικές βραδιές κάθε Τετάρτη. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας από 21 έως 26 ετών.

image