Η οικονομική κρίση που πλήττει σφοδρά της χώρες του Νότου της Ευρώπης, μετά τις μισθολογικές ανατροπές που επέβαλε στους Έλληνες εργαζόμενους, βάζει «μαχαίρι» και στους μισθούς των Ισπανών.

Ads

Μείωση 5% κατά μέσο όρο των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2010,αλλά, και «πάγωμά» των μισθών τους για το 2011 ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα λιτότητας 50 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 3% μέχρι το 2013, από το 11,2% του ΑΕΠ που εκτινάχθηκαν το 2009.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ένα μπαράζ κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος του ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη επιπλέον μέτρων, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα διετίας.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε επιφυλακτικά σήμερα τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Ισπανία, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι προχωρούν «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι ανακοινώσεις που έγιναν «φαίνεται ότι προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όμως πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο «εμπεριστατωμένης εξέτασης» για να μπορέσουν οι Βρυξέλλες να εκφέρουν μια οριστική γνώμη.

Αντιθέτως, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων των CCOO και UGT εξέφρασαν τη λύπη τους για την τεράστια αντισοσιαλιστική στροφή του ηγέτη της κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και δεν απέκλεισαν μελλοντικές κινητοποιήσεις.