Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας άσκησε αγωγή ενάντια στη Citigroup Inc καθώς και κορυφαία διευθυντικά στελέχη της, αξιώνοντας να της καταβληθούν 835 εκατ. δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στις ζημίες που υπέστη από τις μετοχές και τα ομόλογα της αμερικάνικης τράπεζας, μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg χθες Παρασκευή.

Ads

Η αγωγή κατατέθηκε την 17η Σεπτεμβρίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν. Αναφέρει ότι η Citigroup δεν αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες, οδηγώντας τη Norges Bank να αγοράσει μετοχές και ομόλογά της σε υπερβολικά υψηλές τιμές μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Ιανουαρίου του 2009.

Πλέον ο όμιλος Citigroup ανήκει κατά 18% στους φορολογούμενους των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση διέσωσε την τράπεζα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία.

Η Citigroup και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση καθώς κερδοσκόπησαν χρησιμοποιώντας περίπλοκους μηχανισμούς χωρίς κυβερνητικούς ελέγχους.

Ads