Μηνυσεις που κατέθεσαν οι γονείς των παιδιών που ήρθαν στον κόσμο με γενετικά ελαττώματα εξαιτίας της χρήσης χημικών όπλων στη Φαλούτζα του Ιράκ από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μελετά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ads

Οι γονείς των παιδιών που ήρθαν στον κόσμο με παραμορφώσεις, νοητικά και κινητικά προβλήματα ή ακόμα και καρκίνους, υποστηρίζουν η Βρετανία έλαβε μέρος στη χρήση χημικών όπλων η οποία συνδέεται με την κάθετη αύξηση στα γενετήσια ελαττώματα των βρεφών στην πόλη αυτή του Ιράκ.

Έτσι, οι γονείς των βρεφών έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της βρετανικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, για εγκλήματα πολέμου και αποτυχία στην αποτροπή εγκλημάτων πολέμου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των γονέων έχουν ήδη αποστείλει επιστολή στον Βρετανό υπουργό Άμυνας με αίτημα να αποκαλύψει η κυβέρνηση ότι γνωρίζει για τον ρόλο του Στρατού στην επίθεση, για τη χρήση των απαγορευμένων όπλων και τις νομικές συμβουλές που έλαβε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Tony Blair.

Ads

Η νομική δράση κατά των ΗΠΑ είναι μπλοκαρισμένη από τους ομοσπονδιακούς νόμους της ασυλίας και το μποϊκοτάρισμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η επιχείρηση κατά της Φαλούτζα, το 2004, με το κωδικό όνομα Phantom Fury, χαρακτηρίστηκε ως η πιο πικρή πολεμική εμπειρία για τους αμερικανούς στρατιώτες μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Οι αμερικανικές δυνάμεις όμως, στη Φαλούτζα είχαν την υποστήριξη των βρετανικών στρατευμάτων.

Στις 21 Οκτωβρίου του 2004 οι Βρετανοί στρατιώτες δέχθηκαν από το υπουργείο την εντολή να βοηθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις να ρίξουν ένα «δακτύλιο ατσαλιού» γύρω από την πόλη της Φαλούτζα. Έξι μέρες αργότερα, 850 άντρες του βρετανικού στρατού από την αποκαλούμενη «The Black Watch» (Μαύρη Σκοπιά) του 1ου Τάγματος πεζικού και άλλες μονάδες έλαβαν θέσεις μάχης. Εγκαταστάθηκαν στο Camp Dogwood στα ανατολικά της πόλης κι από εκεί παρείχαν σημαντική βοήθεια στις επιθέσεις που ακολούθησαν στην πόλη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Goldsmith φέρεται να προειδοποίησε τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας για τις νομικές επιπλοκές που μπορεί να σημειωθούν από την εμπλοκή των βρετανικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Οι Δικηγόροι Δημόσιου Συμφέροντος (Public Interest Lawyers), η νομική φίρμα που εκπροσωπεί τις Ιρακινές οικογένειες, ζητάνε την απάντηση της κυβέρνησης και τη δημοσιοποίηση της συμβουλής που φέρεται να έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Blair.

Πηγή: www.independent.co.uk