Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Μπρατισλάβα, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Ads

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας ωστόσο πως «το λόγο έχει η δικαιοσύνη». Έσπευσε μάλιστα να επισημάνει την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Για το Brexit, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως ο μεγάλος χαμένος από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα είναι η βρετανική οικονομία. Σχετικά με την Ευρωζώνη και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.  «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση της Apple.

Ads

«Υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι είναι σαφείς για τη φορολογία των πολυεθνικών» εξήγησε και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ε.Ε. για την Apple βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες. «Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη» συνέχισε στο ίδιο ύφος και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση για το φορο-πρόστιμο της Apple δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για την Ελλάδα, σημείωσε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέροντας ωστόσο πως «υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση πως το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Κριτική στην Ελλάδα άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων δεν αποτελούν θετική εξέλιξη». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εκταμίευση νέων δόσεων προς την Ελλάδα, δίχως την υλοποίηση των αναγκαίων προαπαιτούμενων.