Έπειτα από ένα ταξίδι 15 ημερών, πάνω σε ένα πλοίο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,  η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, διέσχισε τον Ατλαντικό κι έφτασε στη Νέα Υόρκη για να στείλει ένα διπλό μήνυμα.

Ads

Ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «να ακούσει την επιστήμη» και από την ανθρωπότητα «να σταματήσει να καταστρέφει τη φύση».

Στο μαύρο πανί του πλοίου της ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Ενωθείτε πίσω από την επιστήμη»

Μόλις αποβιβάστηκε από το πλοίο Malitzia II η Τούνμπεργκ υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως κάνει εδώ και ένα χρόνο, σε τέτοιο σημείο που έχει φτάσει να γίνει σταρ για εκατοντάδες χιλιάδες νέου που κάθε Παρασκευή απέχουν από τα μαθήματά τους και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ads

Η Τούνμπεργκ σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαδήλωση για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Είναι τρελό ότι μία 16χρονη χρειάστηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να τραβήξει την προσοχή στην κλιματική κρίση. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα ήθελα να κάνει οποιοσδήποτε», τόνισε η Τούνμπεργκ. «Η κρίση του κλίματος είναι μια παγκόσμια κρίση, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να δράσουμε, διαφορετικά ίσως να είναι πολύ αργά. Ας μην περιμένουμε, ας δράσουμε τώρα!».

Η Τούνμπεργκ σκοπεύει να παραστεί επίσης  και στη διάσκεψη COP 25 για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαντιάγο της Χιλής τον Δεκέμβριο.

Και εκεί θα πάει οδικώς, καθώς φοβάται να μπει σε αεροπλάνο.