Ο φακός του ιταλικού πρακτορείου Ansa την απαθανάτισε μετά τον απεγκλωβισμό της μέσα από τα ερείπια του μοναστηρίου Don Minozzi στο Αματρίτσε, που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό 6,2 ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Ιταλίας. Η φωτογραφία αναδημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε μια από τις εμβληματικές εικόνες του καταστροφικού σεισμού.

Ads

Έγραφε μήνυμα στους φίλους της πως είναι ζωντανή. Νωρίτερα από το κινητό της, κάτω από τα συντρίμμια και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, τους αποχαιρετούσε για πάντα.

Η  35χρονη καλόγρια Μαριάνα Λέσι μίλησε στο Associated Press για την ιστορία της. Ο Εγκέλαδος χτύπησε αργά το βράδυ και όπως ο περισσότερος κόσμος στο Αματρίτσε κοιμόταν.

Όπως διηγείται ξύπνησε κάτω από συντρίμμια, μέσα στη σκόνη και με αιμορραγία στο κεφάλι. Ενστικτωδώς κατάφερε να βρει χώρο κάτω από το κρεβάτι της και άρχισε να φωνάζει όπως έκαναν και άλλες καλόγριες. Ωστόσο κανείς δεν ανταποκρινόταν και άρχισε να χάνει κάθε ελπίδα.

Ads

Σε εκείνη τη φάση ήταν που αποφάσισε να αποχαιρετίσει τους δικούς της ανθρώπους. «Τους έγραψα “αντίο για πάντα” και τους ζήτησαν να προσευχηθούν για εμένα». Το έστειλε στους φίλους της, όχι στην οικογένειά της και τον πατέρα της. Φοβήθηκε πως ο πατέρας της θα κατέρρεε και θα πέθαινε.

Λίγο αργότερα ένας νεαρός άνδρας, ο «άγγελός» της όπως τον αποκαλεί σήμερα, έφτασε στο σημείο και την απεγκλώβισε.

Μόλις απεγκλωβίστηκε η Μαριάνα Λέσι κάθισε στην άκρη του δρόμου και αυτή τη φορά ενημέρωνε τους φίλους της πως είναι ζωντανή. Αφού τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όπως λέει, πήγε σπίτι της και έβαλε τα κλάματα. Τρεις από τις καλόγριες και τέσσερις από τις ηλικιωμένες γυναίκες που ήταν στη φροντίδα τους δεν τα είχαν καταφέρει.