Μηνύματα για την Τουρκία περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει την γείτονα χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ads

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν».

Κάνοντας ένα παραλληλισμό μεταξύ της Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό. Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις· αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Ads

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα διαδραματίζονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.

Μήνυμα στην Τουρκία

Έπειτα ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία χωρίς να την κατονομάσει αναφέροντας πως «Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Στην συνέχεια, επισήμανε ότι «Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα λέγοντας πως «αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας» .

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων».

Οι δημοκρατίες

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε:

«Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη».