Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μια μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θα συζητήσουν τους τρόπους ανασυγκρότησης της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ads

Η συνάντηση αυτή προηγείται της Συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπου όλοι πλέον οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα επανεκτιμήσουν τις επιπτώσεις και τα νέα δεδομένα του Brexit.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής διπλωματίας, «η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως στόχο να δείξει την ενότητα ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, και δεν αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «κλαμπ», μια συγκεκριμένης ομάδας χωρών», τονίζοντας ότι ο σκοπός δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των θέσεων, ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακούς κίνδυνους θέλει να χαλυβδώσει «μια καλύτερη Ευρώπη», παρά να προχωρήσει στην δημιουργία «περισσότερης Ευρώπης».

Ads

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει η χώρα του να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ στην μετά Brexit εποχή- και πάντα σύμφωνα με τις γαλλικές διπλωματικές πηγές- ο Γάλλος πρόεδρος θέλει διπλασιασμό του επενδυτικού πλάνου της ΕΕ.

Πάντως οι απόψεις των τριών ηγετών αναφορικά με το πώς θα υπάρξει τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, διαφέρουν.

Ο Ρέντσι πιέζει για μέτρα κατά της λιτότητας, την ώρα που η Γερμανία αντιτίθεται σε κινήσεις που θα υπονομεύσουν την πορεία για περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων- μέτρα στα οποία τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία έχουν δυσκολευτεί να συμμορφωθούν.

Παράλληλα, η Ιταλία ζητά περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον απόηχο του Brexit, ενώ η Μέρκελ ανησυχεί για την διατήρηση της ακεραιότητας του μπλοκ των (πλέον) 27 χωρών.

Περισσότερες απειλές

Εκτός από το Brexit, στην συνάντηση της Δευτέρας θα τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα της ασφάλειας μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις και βεβαίως, το θέμα της προσφυγικής κρίσης, όπως και το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου στην Ουγγαρία, όπου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν πρόσφυγες για μετεγκατάσταση.

Το νησί – σύμβολο

Η συνάντηση θα γίνει στο Βεντοτένε. Το νησί λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν εκεί που οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι (ο οποίος και έχει ταφεί στο νησί) συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, «ναυαρχίδα» της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia στη Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η σύλληψη διακινητών ανθρώπων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η Ιταλία, η κύρια πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες -όχι όμως και η τελική χώρα στην οποία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη- δίνει αγώνα για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, και έχει διαφωνήσει με τη Γερμανία για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής (στην οποία καθυστέρησε επειδή παρακολουθούσε τον τελικό του βόλεϊ ανδρών στο Ρίο -η Ιταλία έχασε), ο Ρέντσι αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Η Γερμανία το περασμένο έτος είχε 1.170.000 χιλιάδες αφίξεις. Η Γερμανία είχε 8-9 φορές περισσότερες αφίξεις από ό, τι είχε η Ιταλία. Δεν είμαστε μόνοι, αν δει κανείς τους αριθμούς θα πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί το πρώτο πράγμα (που σκέφτομαι) είναι να σώσουμε αυτό το παιδί».