Τον πρώτο «μήνα Gay Pride» (LGBT Month) διοργάνωσε το αμερικανικό Πεντάγνωνο, ένα σχεδόν χρόνο μετά την άρση της νομοθεσίας που επιτρέπει πλέον στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν ανοικτά στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
 

Ads

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η κυβέρνηση Ομπάμα άλλαξε τον νόμο που είχε ψηφίσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, τη δεκαετία του 1990, ο οποίος έγινε γνωστός ως «don’t ask, don’t tell». Ο νόμος επέτρεπε στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αρκεί να μην το έλεγαν.
 
Στην τελετή που έγινε σε αίθουσα του Πενταγώνου μεταδόθηκε μήνυμα του υπουργού Άμυνας, Λέον Πανέτα. «Είμαι περήφανος που κάναμε ένα βήμα μπροστά με την άρση ακόμα περισσότερων εμποδίων με στόχο να γίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ υπόδειγμα ίσων ευκαιριών», ανέφερε ο υπουργός.
 
Αρκετοί από τους 400 αξιωματικούς και στελέχη των ΕΔ που έλαβαν μέρος στην τελετή δήλωσαν συγκινημένοι, αλλά και έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα προχώρησε η νομοθεσία, αλλά και πόσο «άνετα» τελικά έγιναν αποδεκτοί από τους συναδέλφους τους.
 
Ωστόσο, κάποιοι αξιωματικοί εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων δεν προσήλθε στην εκδήλωση, για συμβολικούς και μόνο λόγους. «Θα ήταν μια καλή χειρονομία. Αν θέλουμε να μιλάμε για ηγεσία, τότε πρέπει κανείς να ηγείται», ανέφερε ένας αξιωματικός.