Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος έφθασε το πρωί της Τρίτης (6/2) στο Ισραήλ, δήλωσε μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο ότι το «σχέδιο» του είναι η μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της χώρας του, η οποία βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ads

«Το σχέδιό μου είναι να μεταφέρω την πρεσβεία στη Δυτική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Χαβιέρ Μιλέι, όταν τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής «τηρεί τις υποσχέσεις του» στο θέμα αυτό.

Η Αργεντινή πρόκειται να γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες που θα έχουν μια τέτοια διπλωματική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ, σε αυτή την πόλη, βασικό ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακης σύγκρουσης.

Ads

Μόνο η Παπούα – Νέα Γουινέα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Κόσοβο και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες -από το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ- έχουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο διαμοιρασμού της Παλαιστίνης που ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ το 1947 προέβλεπε ένα ειδικό καθεστώς, διεθνές για την Ιερουσαλήμ λόγω της σημασίας της για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο, στο τέλος του πρώτου ισραηλινοαραβικού πολέμου, η πόλη βρίσκεται κομμένη στα δύο, υπό ισραηλινό έλεγχο για τη δυτική πλευρά της, και ιορδανικό για την ανατολική πλευρά της.

Το Ισραήλ κατέκτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την προσάρτησε το 1967 προτού ανακηρύξει το 1980 την «ενοποιημένη» πόλη ως «αιώνια» και «αδιαίρετη» πρωτεύουσά της. Μια απόφαση που δεν αποδέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, για τα οποία η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.