Υποχώρηση κατά 0,25% σημείωσε τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών. Στη Γερμανία, αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο του 2010 κατά 85.000 άτομα ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στο 7,2%.

Ads

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο εκτίμησε μεν πως στη διάρκεια του 2011 θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε όμως πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί δραστικά η ανεργία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εργασίας ο αριθμός των ανέργων στη χώρα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των 4 εκατ.

Την ίδια στιγμή το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης “έκλεισε” το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ.

Ads

Γερμανία

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο του 2010 κατά 85.000 άτομα στη Γερμανία ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στο 7,2%. Σύμφωνα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης οι άνεργοι ανέρχονται πλέον στα 3,016 εκατ. άτομα όμως τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει σημαντική μείωση καθώς τον Δεκέμβριο του 2009 καταγράφηκαν 260.000 περισσότεροι άνεργοι.

Οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν την πεποίθηση ότι η μικρή άνοδος της ανεργίας αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο και δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Το Βερολίνο προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2010 θα διαμορφωθεί στο 3,4%.