Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ σκότωσαν περισσότερους από 80 διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στην πόλη Μπάγκο το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, κοντά στην κεντρική πόλη Γιανγκόν, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP), αλλά σύμφωνα και με τα όσα μετέδωσε μία τοπική ειδησεογραφική σελίδα.

Ads

Οι στρατιώτες έβαλαν με οπλοβομβίδες για να διαλύσουν τη διαδήλωση στην πόλη, όπως ανέφεραν μάρτυρες, αλλά και τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την AAPP, αλλά και με τη σελίδα ειδήσεων Myanmar Now, 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Μην σκοτώνετε ανθρώπους για έναν μικρό μισθό, τόσο χαμηλό όσο το κόστος σκυλοτροφής» γράφουν σε συνθήματα οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στους απλούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην αιματηρή καταστολή.

Ads

Περίπου 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Φεβρουαρίου, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Παράλληλα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περίπου 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα εξακολουθούν να κρατούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Αρωγής Στρατιωτικών Κρατούμενων (AAPP).

Τους τελευταίους δύο μήνες επικρατεί οργή στη Μιανμάρ για το στρατιωτικό πραξικόπημα που τερμάτισε βίαια μια σύντομη περίοδο δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Κάποιοι διαδηλωτές έχουν χαρακτηρίσει το κίνημά τους «ανοιξιάτικη επανάσταση», η οποία χαρακτηρίζεται από πορείες, μη βίαιες διαμαρτυρίες και ενέργειες πολιτικής ανυπακοής με στόχο να παραλύσουν τον κρατικό μηχανισμό.