Εν μέσω των ταραχών που λαμβάνουν χώρα εκ νέου στην Αίγυπτο, μετά την ανακήρυξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παράνομης, πραγματοποιείται η δίκη του έκπτωτου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, και η στόχευση ως κατηγορούμενης μιας μαριονέτας που φέρεται να μεταδίδει κωδικοποιημένα μηνύματα για την οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. 

Ads

Η γνωστή μαριονέτα Άμπλα Φαχίτα, σύμφωνα με τον καταγγέλοντα – έναν 25χρονο ράπερ, φανατικό οπαδό του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ – κατά την διάρκεια διαφήμισης της Vodafone αναζητά απεγνωσμένα για την κάρτα SIM του κινητού τηλεφώνου του συζύγου της και εκεί γίνεται μια αναφορά για να χρησιμοποιηθεί ένας σκύλος προκειμένου οσφρανθεί που ακριβώς είναι η κάρτα μέσα σε συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο.

Διαβάστε αναλυτικά για τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με τον Άχμεντ Ζεμπίνταρ, ή «Σπάιντερ», όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του, η αναφορά του εμπορικού κέντρου και του σκύλου ήταν κωδικοποιημένα μηνύματα για την οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σε μια άλλη διαφήμιση η διάσημη Άμπλα Φαχίτα εμφανίζεται στο διαμέρισμά της όπου υπάρχει και ένας κάκτος στολισμένος με χριστουγεννιάτικες μπάλες. Ο «Σπάιντερ» αναφέρει ότι ο κάκτος και οι χριστουγεννιάτικες μπάλες είναι κάλεσμα σε πρόκληση κοινωνικών αναταραχών και τοποθέτησης βομβών. Συγκεκριμένα ο 25χρονος ανέφερε ότι τα τέσσερα κλαδιά του κάκτου παραπέμπουν στα τέσσερα δάκτυλα υψωμένα, σύμβολο των υποστηρικτών του Μόρσι για την επίθεση στις 14 Αυγούστου των υπηρεσιών ασφαλείας που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες διαδηλωτές. Επίσης ο καλλιτέχνης είδε τις χριστουγεννιάτικες μπάλες ως βόμβες, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα για την οποία μιλάει η Άμπλα Φαχίτα είναι η κωδική ονομασία για το «παγιδευμένο αυτοκίνητο».

Ads

Κατόπιν αυτών, κλήθηκε σε κατάθεση από τις αρχές ο διευθυντής μάρκετινγκ της Vodafone συνοδευόμενος από τον δικηγόρο της εταιρείας. Καθώς, βέβαια, η έρευνα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο δεν ασκήθηκε καμία δίωξη. «Η διαφήμιση δεν περιλαμβάνει κανένα κρυφό μήνυμα (…) κάθε άλλη ερμηνεία είναι καθαρά αποκύημα φαντασίας», τονίζει η Vodafone σε ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο κανάλι CBC ο νεαρός ράπερ κατηγόρησε «τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες» για την υπόθεση αυτή και απείλησε ότι θα στείλει την μαριονέτα στη φυλακή.

Στις 28/1 η δίκη του Μόρσι

Η δίκη του έκπτωτου Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, θα αρχίσει στις 28 Ιανουαρίου. Ο Μόρσι κατηγορείται για τρεις υποθέσεις: Για την απόδρασή του από την φυλακή Ουάντι Νατρούν κατά τις συγκρούσεις του 2011, για συνεργεία στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά την διάρκεια της προεδρίας του, αλλά και για «κατασκοπεία» με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών.

Μαζί του θα δικαστούν άλλοι 132 κατηγορούμενοι, μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Τα 70 περίπου μέλη των δυο οργανώσεων θα δικαστούν ερήμην. 

Η δίκη θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, ακριβώς τρία χρόνια μετά την απόδραση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.