Για πρώτη φορά μετά τον κινεζικό εμφύλιο και τη άνοδο του Μάο στην εξουσία, 66 χρόνια πριν, οι ηγέτες της Κίνας και της Ταϊβάν συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη, με τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίζει μια ιστορική χειραψία κατά την έναρξη των συνομιλιών, που έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Ads

«Είμαστε μια οικογένεια. Καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει να μας χωρίσει. Ο κινεζικός λαός, από τις δύο πλευρές του πορθμού, έχει την ικανότητα και την σοφία να επιλύει τα προβλήματά του. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Το Πεκίνο παραδοσιακά αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της και η φιλοδοξία του είναι η επανένωση. Από την πλευρά τους οι Ταϊβανέζοι, σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζουν την ανεξαρτησία τους και ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών βελτιώθηκε μετά το 2008, όταν στην ηγεσία της Ταϊβάν ανήλθε ο φιλοκινέζος Μα Ινγκ-τζου. Ο σινο-ταϊβανικές σχέσεις φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της Κίνας, ο Μα Ινγκ-τζου τόνισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό.

Η συνάντηση των δύο προέδρων είναι η πρώτη μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, όταν οι εθνικιστές Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στην Ταϊβάν. Κινεζικές εφημερίδες κάνουν λόγο για ένα «ιστορικό βήμα», το οποίο «μπορεί να δημιουργήσει νέους χώρους για τις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν όλοι θετικά την προσέγγιση των δύο πλευρών. Ταϊβανέζοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι πριν από την αναχώρηση του προέδρου Μα Ινγκ-τζου και έκαψαν φωτογραφίες του αποκαλώντας τον «προδότη», ενώ παράλληλα χαρακτήριζαν δικτάτορα τον Κινέζο πρόεδρο. Η αστυνομία προχώρησε σε 27 συλλήψεις, ενώ νέα διαδήλωσε έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο αναλυτές, θα είναι δύσκολο για τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικές ανακοινώσεις. Η συνάντηση αυτή μπορεί ωστόσο, να επιτρέψει στην Ταϊβάν να κερδίσει σε επιρροή στη διεθνή σκηνή, όπου ζει στο περιθώριο, στη σκιά του Πεκίνου. Υπενθυμίζεται πως η Ταϊβάν έχει χάσει την έδρα της στον ΟΗΕ από το 1971 ενώ μόνο 22 χώρες την αναγνωρίζουν επίσημα.