«Ειρηνική μετάβαση προς μία εκλεγμένη πολιτική εξουσία», υποσχέθηκε σήμερα ο Αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία της χώρας μετά τη χθεσινή παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Επιπλέον, ο στρατός ανακοίνωσε ότι «η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει». Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ γιορτάζοντας από χτες την παραίτηση Μουμπάρακ, αλλά και ζητώντας την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει το καθεστώς, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία. Τέλος, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι «δεν επιζητεί την εξουσία».
Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας».
«Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει», σημειώνεται στο ανακοινωθέν, απόφαση που χαιρέτισε το Ισραήλ, με το οποίο η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. «Αυτή είναι μια καλή ανακοίνωση. Η ειρήνη δεν είναι μόνον προς το συμφέρον του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ανακοίνωση αυτή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.
Τέλος, ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια «ειρηνική μετάβαση εξουσίας», η οποία «θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους».
Από την πλευρά της, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν επιζητεί την εξουσία», ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου και την πρόθεσή του «σύντομα η εξουσία να παραδοθεί σε μία κυβέρνηση πολιτικών, όπως προσδοκά ο λαός». Παράλληλα, «Μουσουλμανική Αδελφότητα» τονίζει ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Είμαστε οι υπηρέτες του αξιοπρεπούς λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καϊρου, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Διαδηλωτές χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες. Τα αυτοκίνητα που περνούν σταματάνε και γιορτάζουν με τους συγκεντρωμένους. Παράλληλα, αρκετοί διαδηλωτές χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη «μάχη» για μια «δημοκρατική» Αίγυπτο.
«Το πρωί της νίκης» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι το πρωί του Σαββάτου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μείνει στην πλατεία από χτες το βράδυ όταν και ανακοινώθηκε η αποχώρηση Μουμπάρακ. Οι οργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τονίζουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ, την πλατεία σύμβολο της Αιγυπτιακής επανάστασης, μέχρι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέλαβε την εξουσία να κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις.
Οι οργανωτές ζητούν μεταξύ άλλων την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.
Σημειώνεται ότι οι αιγυπτιακές αρχές μείωσαν τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει πλέον από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Εν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε σήμερα το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων στο κέντρο του Καϊρου. Επιπλέον οι στρατιώτες, με τη βοήθεια πολιτών, απομακρύνουν τα καμένα οχήματα.
Στην Ισμαηλίγια, μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται στη διώρυγα του Σουέζ, εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας και κατηγορώντας τους ανωτέρους τους ότι τους έδωσαν εντολή να πυροβολούν διαδηλωτές. «Αστυνομία και λαός μαζί», φώναζαν. Η αστυνομία, η οποία δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του Μουμπάρακ έγινε μισητή στον λαό καθώς ήταν αυτή που παρατάχθηκε ενάντια στο αντικαθεστωτικό κίνημα, δολοφονώντας πολλούς διαδηλωτές. Παράλληλα, κατηγορείται ότι άφησε ελεύθερους κρατουμένους φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας τους πολίτες να οργανωθούν για να αποτρέψουν λεηλασίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Τέλος, σύμφωνα με μία ανακοίνωση των στρατιωτικών, τέθηκε σε κατ’οίκον επιτήρηση ο πρώην υπουργός της Πληροφόρησης, Ανας ελ Φέκι, ο οποίος ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης διέρρευσε ότι αριθμός πρώην κρατικών αξιωματούχων δεν θα μπορεί να αναχωρήσει για το εξωτερικό από το Κάϊρο, εάν δεν εφοδιαστεί, προηγούμενα, με ειδική άδεια από τον Επίτροπο του στρατοδικείου στο Κάϊρο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >