Η Μόνικα Σινγκ, από την Ινδία, απέρριψε την πρόταση γάμου του φίλου της. Εκείνος για την εκδικηθεί της έριξε οξύ στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της και να προκληθούν μόνιμες βλάβες. Η ιστορία της Μόνικα δεν είναι μοναδική. Η κυβέρνηση στην Ινδία προώθησε μετά από πιέσεις νόμους για αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά των γυναικών, ωστόσο στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις που καταλήγουν στη δικαιοσύνη είναι πολύ λίγες. Όπως εξηγεί η Μόνικα Σινγκ στο Tvxs πρόκειται για μια κουλτούρα βαθιά ριζωμένη που αναγνωρίζει τον άνδρα ως ανώτερο από τη γυναίκα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον μας», είναι το μήνυμα που στέλνει προς τις γυναίκες της Ινδίας, που μάχονται ενάντια στα τραύματά τους και τις κυρίαρχες προκαταλήψεις. Της Μαρίας Αγγελοπούλου
Τα εγκλήματα κατά των γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων και εκθέσεις, έχουν αυξητική τάση. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την στήριξη των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων με οξύ. Οι ιστορίες αυτών των γυναικών γίνονται γνωστές μέσα από φωτογραφίες με hashtag #AcidAttackSuvivors.
Η Μόνικα Σινγκ ζει στο Νέο Δελχί και σήμερα είναι πρόεδρος της οργάνωσης «Make Love noScars». Πριν από πέντε χρόνια η ίδια είχε δεχτεί επίθεση με οξύ. Τα σημάδια στο πρόσωπό της μαρτυρούν τη βία που έζησε επειδή αρνήθηκε μια πρόταση γάμου από τον φίλο της. Τότε ήταν 19 χρονών και ήθελε πρώτα να αποφοιτήσει και να προχωρήσει στην επαγγελματική της ζωή και στη συνέχεια να κάνει οικογένεια. «Είχε πολύ θυμό μέσα του και αποφάσισε να μου καταστρέψει τη ζωή», αναφέρει. Όπως λέει το οξύ δεν της το έριξε ο ίδιος αλλά πλήρωσε κάποιους άλλους. Από τότε η ζωή της άλλαξε.
«Ένιωσα σαν κάτι παγωμένο να διαπερνά το δέρμα μου, ένιωσα το σώμα μου σαν να καίγεται , και έλιωνα σαν να ήμουν κερί. Έτσι ένιωσα και άρχισα αμέσως να φωνάζω. Μέχρι στιγμής έχω κάνει 44 πλαστικές εγχειρήσεις στο πρόσωπό μου. Πλέον, είναι κομμάτι της ζωής μου, θα ζω με αυτό για πάντα. Είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το κατανοεί, αλλά δεν μπορεί στην πραγματικότητα να νιώσει το πώς είναι. Μια γυναίκα θύμα επίθεσης με οξύ δεν μπορεί να ξεχάσει ποτέ αυτό που της συνέβη γιατί κάθε φορά που κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέπτη, αυτός της το υπενθυμίζει», τονίζει μιλώντας στο Al Jazeera.
Η Μόνικα μετά την επίθεση αποφάσισε να μην μείνει κλεισμένη στα τραύματά της αλλά να συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις κυρίαρχες προκαταλήψεις. Έτσι ίδρυσε την οργάνωση «Make Love no Scars» για τα δικαιώματα των θυμάτων επιθέσεων με οξύ. «Το μόνο που χρειάζεται είναι δικαιοσύνη όχι μόνο για εμένα, αλλά για κάθε κορίτσι που βρίσκεται στη θέση μου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τα κορίτσια και τις οικογένειες τους, που ξοδεύουν πολλά χρήματα για όλες αυτές τις εγχειρήσεις. Εγώ ήμουν τυχερή, γιατί η οικογένεια μου μπορούσε να με στηρίξει οικονομικά και το πρόσωπο μου έχει βελτιωθεί. Όμως, άλλα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Γι’ αυτό παρακαλώ να βοηθήσουν αυτά τα κορίτσια, για να πάρουν πίσω τη χαμένη τους ζωή», σημειώνει.
Το Tvxs μίλησε με την Μόνικα Σινγκ για τις επιθέσεις και την κακοποίηση των γυναικών στην Ινδία και η ακτιβίστρια έστειλε και το δικό της μήνυμα στις γυναίκες της χώρας της. Ομαδικοί βιασμοί και εγκλήματα κατά γυναικών κυριαρχούν στις ειδήσεις από την Ινδία που μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή αλήθεια για την κοινωνία της Ινδίας. Έχουν δημοσιοποιηθεί πάνω από 1,000 εκθέσεις στις οποίες καταγράφεται αύξηση των βιασμών αλλά και των επιθέσεων με οξύ. Όμως είναι επίσης αλήθεια πως οι γυναίκες στην Ινδία δείχνουν μεγάλη δυναμικότητα», αναφέρει στο Tvxs.
Στην ερώτηση που οφείλεται αυτό το φαινόμενο η Μόνικα Σινγκ εξηγεί πως στην Ινδία διαχρονικά κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ο άνδρας είναι ανώτερος από τη γυναίκα, η οποία πρέπει μόνο να τον υπηρετεί. «Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική. Οι γυναίκες πλέον στέκονται ισχυρές και ισότιμες στην κοινωνία. Παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και ζουν ελεύθερα, όπως και οι άντρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει το θυμό και να προσβάλει τον εγωισμό ορισμένων ανδρών. Έτσι οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με απειλές και κακομεταχείριση. Αν κάποια γυναίκα αντισταθεί τότε θα υποφέρει από πόνο. Στην πραγματικότητα οι κύριοι λόγοι για τη συμπεριφορά των ανδρών είναι ο θυμός, η άρνηση και η απόρριψη της γυναικείας γνώμης», δηλώνει και συνεχίζει:
«Πιστεύω, χωρίς να έχει σημασία τι σκέφτεται ο κόσμος, πως η κάθε γυναίκα θα πρέπει να ζει τη ζωή της με τους δικούς της όρους και τις δικές της προϋποθέσεις. Είναι η δική μας ζωή και έχουμε την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να σταθεί δίπλα μας μέχρι το τέλος της ζωής μας παρά μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτό θα πρέπει να δίνει δύναμη στις γυναίκες να παλέψουν και να μην εξαρτώνται από κανέναν. Σε κάποιες πολύ συντηρητικές χώρες μπορεί να είναι δύσκολο να βγει μια γυναίκα έξω από τα όρια που της θέτουν, αλλά είναι ώρα να λάμψουν και αυτές οι γυναίκες. Διαφορετικά, υποθέτω ότι θα έρθουν άσχημα χρόνια, και θα ακούσουμε πολλές ακόμα υποθέσεις που θα έχουν άσχημο τέλος».
Καταλήγοντας η Μόνικα Σινγκ στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα επίθεσης με οξύ: «Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον μας. Πρέπει να αρχίσουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να βρούμε τα πράγματα που αγαπάμε. Βρείτε οτιδήποτε σας κάνει να αγαπήσετε τη ζωή. Δεχτείτε τα σημάδια σας. Τα σημάδια δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις το παρελθόν, αλλά το μυαλό και η ψυχή ελέγχονται αποκλειστικά από εμάς τις ίδιες. Μπορεί να έχουμε χάσει τη φυσική ομορφιά μας εξαιτίας της κακοποίησης που δεχτήκαμε, αλλά θυμηθείτε πως έχουμε τη ζωή μπροστά μας».
Φωτογραφίζοντας τα σημάδια
Ο φωτογράφος Ραχούλ Σαχάραν έκανε μια καμπάνια, φωτογραφίζοντας γυναίκες που έχουν δεχθεί επίθεση με οξύ. Ο ίδιος δημοσίευσε τις φωτογραφίες του στο facebook με το ακόλουθο μήνυμα: «Αντί να πάρουμε επαγγελματικά μοντέλα για αυτή τη φωτογράφιση, διαλέξαμε αυτά τα όμορφα κορίτσια ως μοντέλα, διότι καθορίζουν την ομορφιά, το θάρρος, την θετικότητα. Υπάρχει τόση ομορφιά και αυτά τα κορίτσια είναι αρκετά δυνατά για να τη δείξουν».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >