Η πολιτικός μηχανικός και γενική διευθύντρια του υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ιράκ, Ζέκρα Αλουάτς, διορίστηκε νέα δήμαρχος της Βαγδάτης, αλλάζοντας μια για πάντα τα «ταμπού» στη μουσουλμανική αυτή χώρα.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Αλουάτς αναλαμβάνει το δημαρχιακό θώκο μετά την αποπομπή του προκατόχου της, Ναΐμ Αμπούμπ, ο οποίος είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για την «ανικανότητά» του να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η θέση του δημάρχου της Βαγδάτης εξαρτάται άμεσα από το πρωθυπουργικό γραφείο και ο κάτοχός της ουσιαστικά έχει αρμοδιότητες υπουργού.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ιράκ αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι καθαίρεσε τον δήμαρχο της Βαγδάτης Ναΐμ Αμπούμπ και διόρισε την Δρ. Ζέκρα Αλουάτς στη θέση του».

Ads

Ο Αμπούμπ είχε γίνει πρωτοσέλιδο θέμα στα ιρακινά μέσα ενημέρωσης το Μάρτιο του 2014, όταν δήλωσε ότι η Βαγδάτη, που σπαρασσόταν από τη βία, την ανικανότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την πολιτική κρίση και τη διαφθορά, ήταν «ένα όνειρο, η ωραιότερη πόλη του κόσμου, καλύτερη από τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι».

Ο πρώην δήμαρχος είχε επίσης δεχτεί σφοδρή κριτική από κατοίκους αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον κατηγορούσαν για ανικανότητα και χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του «γελοίες και ψευδείς».