Με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, Tony Blair να λαμβάνει τη θέση του συμβούλου στον όμιλο LVMH, η γαλλική L’Expansion.com παρουσιάζει ένα φωτο-άλμπουμ των ισχυρών του κόσμου που διαπρέπουν και στη «δεύτερη» καριέρα τους.

Ads

Tony Blair, πολυ-σύμβουλος

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός κατέχει από τις αρχές του 2008 τη θέση του πολιτικού και στρατηγικού συμβούλου στην τράπεζα PJMorgan, παρέχει συμβουλές για θέματα διεθνών σχέσεων και περιβάλλοντος στην ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich Financial Services και, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, πρόκειται να «στρατολογηθεί» έναντι αδρής αμοιβής στους κόλπους του ομίλου LVMH.

Jose Maria Aznar, μία «χρυσή» συνταξιοδότηση

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας κατέχει, χάρη στην παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί, τη θέση του ειδικού συμβούλου στο επενδυτικό Fund Centaurus Capital.

Paavo Lipponen, ένας σημαντικός νεοσύλλεκτος για τη Gazprom

Ads

H Gazprom, ο ρώσικος ενεργειακός γίγαντας επιστράτευσε τον πρώην Φινλανδό πρωθυπουργό, αναθέτοντάς του την ευθύνη να λάβει την άδεια να περνά από τις σκανδιναβικές ακτές ο αγωγός αερίου που θα εκτείνεται από την Αγία Πετρούπολη έως το Βερολίνο.

Gerhard Schroder, μια ιδιαίτερα ενεργή συνταξιοδότηση

Στις 30 Μαρτίου 2006, τέθηκε επικεφαλής μιας θυγατρικής εταιρείας της Gazprom, ενώ είναι και σύμβουλος της τράπεζας Rothchild.

Helmut Kohl, μια κερδοφόρα μετατροπή

Έξι χρόνια μετά τη γερμανική καγκελαρία, έλαβε τη θέση του συμβούλου της Credit Suisse, μια από τις βασικές τράπεζες της Ελβετίας.

John Major, μια αμερικανική μετατροπή

Μετά την ήττα του στις εκλογές του 1997 και την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών, επιστρατεύτηκε από την επενδυτική Carlyle, όπου κατέχει την προεδρία του ευρωπαϊκού γραφείου της αμερικανική εταιρείας.

George Bush, μια πρόσληψη από την Carlyle

Ηττημένος από τον Bill Clinton το 1992, τον επόμενο χρόνο ο π΄ρωην Αμερικανίς πρόεδρος ανέλαβε να παρέχει συμβουλές στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, όπου εργάστηκε για 6 χρόνια.

Margaret Thtcher, στην υπηρεσία της Philip Morris

Η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας, το 1992, αποδέχτηκε τη θέση της γεωπολιτικής συμβούλου στην εταιρεία Philip Morris, έναντι 250.000 το χρόνο.