Φανταστείτε να είστε απόφοιτος/η Διεθνών Σχέσεων από Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Να έχετε κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στην Γερμανία. Να έχετε κάνει πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Να έχετε εργαστεί για την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Και μετά να κάνετε ξανά άμισθη πρακτική άσκηση σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα. Αυτή είναι η ιστορία μιας 23χρονης κοπέλας στην Ελλάδα.
Ads
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Κανείς από τους φίλους μου δεν πιστεύει ότι έχουμε μέλλον ή ότι θα ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή. Αλλά αυτό δεν ήταν υπαρκτό σενάριο πριν από τέσσερα χρόνια», δηλώνει η 23χρονη Στύλια στο Spiegel.
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει προγράμματα λιτότητας τα οποία δυσχεραίνουν τις συνθήκες ιδιαίτερα για τους νέους. Η ανεργία στους κάτω των 25 ετών έχει ξεπεράσει το 50%. Το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης έχει φτάσει το 23,5%. Μια χαμένη γενιά διαμορφώνεται στην Γηραιά Ήπειρο, η ηγεσία της οποίας φαίνεται αμήχανη όταν ακούει από τους νέους να λένε ότι «δεν θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα αλλά η συνεχής αβεβαιότητα μας κουράζει σωματικά και ψυχολογικά».
Αντί να προσφέρουν εκπαίδευση στους νέους ώστε να είναι έτοιμοι για ένα επαγγελματικό αύριο (έστω και μετά την κρίση) οι ηγέτες της Ε.Ε. προτιμούν να δίνουν ιδεολογικές μάχες. Στις Βρυξέλλες καλούσαν επίμονα για παραδοσιακές οικονομικές πρακτικές που θα προσφέρουν κίνητρα. Στις χώρες όμως που επλήχθησαν από τα χρέη τους οι κυβερνήσεις προτίμησαν να διατηρήσουν το status quo των παλιών ψηφοφόρων τους. Ταυτόχρονα οι χώρες του βορρά αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πρόταση θα τους κάνει να χάσουν χρήματα.
Έτσι η Ευρώπη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο περιμένοντας να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις τον όγκο του προβλήματος: στην Ελλάδα η ανεργία στους νέους από 15 – 24 ετών ξεπέρασε το 60%.
«Καλείται λοιπόν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», σχολιάζει το Spiegel. Το ζήτημα της ανεργίας των νέων θα ανέβει ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, απαιτεί να γίνει η αντιμετώπιση του προβλήματος εμμονή της Ένωσης.
0 εις το πηλίκον
Πολλές φορές οι ηγέτες της Ε.Ε. προέβησαν σε τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις χωρίς να τα κάνουν όμως πράξη. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισε να κρατήσει 6 δις ευρώ για να χτυπήσει την ανεργία στους νέους έως το 2020. «Έδεσε» αυτό το πακέτο με μια υψηλή εγγύηση εργασίας. Όμως καθώς τα κράτη μέλη διαφωνούν στον τρόπο που θα πρέπει το χρήμα να διατεθεί, το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει πριν το 2014.
Επίσης, στο αρχείο παραμένει μια γαλλογερμανική πρόταση: Το Βερολίνο και το Παρίσι προσπαθούν να παρακινήσουν τους εργοδότες στην Νότια Ευρώπη να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν νέους ανθρώπους ενώ εκείνοι θα τους πληρώνουν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα τον Μάιο. Υπέρμαχος της πρότασης αυτής είναι η Γερμανίδα υπουργός εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λίεν. Η Γερμανία όμως έχει περιοριστεί στο να προσλαμβάνει καταρτισμένους εργαζόμενους από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Όμως πλέον οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι η κρίση ανεργίας μπορεί να οδηγήσει σε κρίση δημοκρατίας κάτι που θα είναι και το τέλος της ευρωζώνης. Ίσως γιατί πρέπει να φτάσει κανείς σε ένα έτος ηλικίας ώστε να διαπιστώσει το πρόβλημα. «Πρέπει να εξαλείψουμε την ανεργία στην Νότια Ευρώπη. Ο Μπαρόζο απέτυχε να το κάνει. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου», λέει ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ.
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τους νέους στις χώρες που βιώνουν την ύφεση είναι πολύ ζοφερές. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά να οδηγηθεί στα άκρα», λέει ο Χοακίμ Μύλερ, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Εργασίας.
Η γαλλογερμανική πρόταση θα μπορούσε να βοηθήσει. Θα ήταν δυνατό να αποφέρει δεκαπλάσια χρήματα σε κυκλοφορία από τα 6 δις που θα επενδυθούν και να βγάλει πολλές μικρές επιχειρήσεις από την δεινή οικονομική θέση. Όμως οι «ενέσεις» χρημάτων δεν έρχονται χωρίς αμφιβολίες, ειδικά αφού τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι Βρυξέλλες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Τον περασμένο χρόνο η Κομισιόν υποσχέθηκε στις χώρες της κρίσης ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα που δεν δαπανούν στην δημιουργία θέσεων εργασίας για άνεργους νέους.
Περί τα 16 δις προσφέρθηκαν για αυτό τον σκοπό με ένα πληθυσμό αναφοράς της τάξης των 780.000 νέων. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι οι περιπτώσεις επιτυχίας είναι πολύ λίγες.
Άλλη λύση;
Το κλειδί για την πάταξη της ανεργίας στους νέους είναι η αναδιάρθρωση της διαχωρισμένης αγοράς εργασίας. Όπως δείχνει μια έρευνα για την γερμανική κυβέρνηση οι χώρες του Νότου δεν έχουν κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Πορτογαλία μόνο υπάρχει μια «επιπλέον κάλυψη εφέδρων στο εκπαιδευτικό σύστημα» και στην Ελλάδα το μόνο θετικό είναι ένα σχέδιο για «υποστήριξη νέων άνεργων γυναικών».
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας εμφανίζονται κυρίως στην Ιταλία όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις που πια δεν μπορούν να τερματιστούν κρατώντας έτσι τους νέους εκτός.
Ένας νέος στην Νάπολη διαδηλώνοντας φορούσε μια μπλούζα που έγραφε: «Δεν θέλω να πεθάνω από ανασφάλεια». Την ίδια στιγμή η 23χρονη Στύλια σκέφτεται να φύγει από την Αθήνα και να εγκατασταθεί στην Γερμανία. Αυτή την φορά, μόνιμα…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >