Aυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό από παράθυρο στην έδρα της τράπεζας στη Σιένα της κεντρικής Ιταλίας, ο διευθυντής επικοινωνίας της Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Ο Νταβίντ Ρόσι ήταν μεταξύ των στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος των οποίων τα σπίτια και τα γραφεία ερευνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο που αγγίζει την ιταλική τράπεζα.

Ads

 
Η ιταλική τράπεζα με έδρα τη Σιένα είναι στο επίκεντρο ερευνών επί σειρά μηνών, σχετικά με το σκάνδαλο που οδήγησε την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο σε απώλειες ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, από συναλλαγές που σχετίζονται με παράγωγα.
 
Η αυτοκτονία του Ντάβιντ Ρόσι, προκαλεί ερωτήματα και δυναμιτίζει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μετά το αδιέξοδο των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το σκάνδαλο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην προεκλογική, αλλά και μετεκλογική Ιταλία, καθώς «άγγιξε» το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, εξαιτίας των συμμετοχής μελών του στο Ίδρυμα που ελέγχει την τράπεζα και εν γένει της επιρροής που παραδοσιακά ασκούσε στην MPS και την Σιένα, δεδομένης της εκλογικής υπεροχής των κεντροαριστερών δυνάμεων στην περιφέρεια της Τοσκάνης.
 
Ο Ντάβιντ Ρόσι, ηλικίας 51 ετών, πήδηξε στο κενό το βράδυ της Τετάρτης από το μπαλκόνι του γραφείου του στην έδρα της τράπεζας στη Σιένα. Στο καλάθι άχρηστων του γραφείου του οι ερευνητές βρήκαν ένα τσαλακωμένο σημείωμα που φέρεται να έγραφε «έκανα ανοησία», όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Δέκα ημέρες πριν το άλμα στο κενό είχαν προηγηθεί έρευνες της οικονομικής αστυνομίας στο γραφείο και την κατοικία του Ντάβιντ Ρόσι, στο πλαίσιο του τραπεζικού σκανδάλου, ωστόσο δεν είχε ασκηθεί επισήμως δίωξη σε βάρος του.
 
Την ίδια ημέρα είχαν ερευνηθεί εκ νέου και οι κατοικίες του πρώην προέδρου της τράπεζας Τζουζέπε Μούσαρι και του πρώην γενικού διευθυντή Αντόνιο Βίνι, οι οποίοι ελέγχονται από την Εισαγγελία της Σιένα για το μεγάλο σκάνδαλο.
 
Ο Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Τζουζέπε Μουσάρι και συνεργάζονταν από το 2001, είχε παραμείνει στη θέση του ως επικεφαλής επικοινωνίας και με τη νέα διοίκηση.