Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ads

Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, μπορεί όμως να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας,  σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες της δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 52χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Σύνθημά της είναι η πάταξη της διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα έζησε πέρυσι την δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Μετά τη δολοφονία αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία με τον κόσμο να έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης του κόμματος Smer-SD. Ανέμεσα στους πρωτοστάτες των διαδηλώσεων ήταν και η 45χρονη επίδοξη πρόεδρος της χώρας. Η φιλελεύθερη υποψήφια έλαβε μάλιστα τη Δευτέρα την υποστήριξη του αδελφού του δολοφονημένου δημοσιογράφου, του Γιόζεφ Κούτσιακ. «Σίγουρα θα ψήφιζα την κα Τσαπούτοβα. Δεν θα ψήφιζα ένα άτομο που υποστηρίζουν οι ολιγάρχες και οι άνθρωποί τους που μου στέρησαν τον αδελφό μου και τη νύφη μου», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook.

Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις ανάγκασαν σε παράιτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παραμένει ωστόσο αρχηγός του Smer-SD και στενός σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού.

Ads

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις της φιλελεύθερης υποψήφιας, που είναι διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών, περιλαμβάνεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υποστήριξη των ηλικιωμένων και η απονομή δικαιοσύνης σε όλους. Ο Σέφκοβιτς από την πλευρά του υποσχέθηκε μεγαλύτερα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους και τις νέες οικογένειες, ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής και μια αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα της χώρας.

Και οι δύο υποψήφιοι στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας είναι δημοκράτες και ανοιχτά φιλοευρωπαίοι.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 23:00 ώρα Ελλάδος.