Ομάδα ειδικών αποφάνθηκε πως οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η Δανία, για την εκ νέου επιβολή συνοριακών ελέγχων δεν επαρκούν για τη λήψη του μέτρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Η ομάδα των ειδικών, αποτιμώντας τους κινδύνους που απορρέουν από τα διασυνοριακά εγκληματικά δίκτυα, επισήμανε πως δεν δικαιολογούνται οι ισχυρότεροι συνοριακοί και τελωνειακοί έλεγχοι που θέλει να επαναφέρει η Δανία.

«Είναι επιβεβλημένο η Δανία να επιδείξει με βάση γεγονότα ότι η βαρύτητα της κατάστασης δικαιολογεί την επανέναρξη ελέγχων» που μπορεί να επηρεάσουν την ελευθερία μετακίνησης αγαθών και ανθρώπων, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος για Εσωτερικά θέματα, Σεσίλια Μάλμστρεμ. Στη συνέχεια, επισήμανε πως υπάρχουν «εμμένουσες ανησυχίες» σχετικά με το εάν τα νέα αυτά μέτρα είναι συμβατά τόσο με τη Συνθήκη της ΕΕ όσο και με τη Συνθήκη Σένγκεν και έκρινε πως ένα «αυστηρό σύστημα παρακολούθησης» είναι απαραίτητο.

«Η δυνατότητα (οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ) να ταξιδεύουν ελεύθερα σε ολόκληρο το χώρο Σένγκεν είναι κάτι που όχι μόνον οι Πολωνοί θεωρούν πολύ σημαντικό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Γέρζι Μίλερ. «Πριν από κάθε μεταβολή σε αυτήν τη σφαίρα θα πρέπει να γίνεται μια πολύ λεπτομερής εξήγηση του γιατί πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτές τις αξίες», συμπλήρωσε.

Ads

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε την απόφαση «ανησυχητική», διότι περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων στο χώρο Σένγκεν.

Στη διήμερη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Σοπότ της Πολωνίας, στην οποία συμμετέχουν οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί η χάραξη μίας κοινής πολιτικής για ζητήματα ασύλου από τις χώρες της Ε.Ε. με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις.

Στόχος της νέας κοινής πολιτικής είναι να εγγυηθεί πως όλοι όσοι ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν ίσες πιθανότητες να γίνει το αίτημά τους δεκτό και στα είκοσι επτά κράτη μέλη.

Αυτή η πολιτική, είπε ο Μίλερ, είναι απαραίτητη για την εναρμόνιση της πολιτικής των χωρών της Ένωσης, αφού τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη είναι λιγότερο συχνός προορισμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο από ότι οι χώρες της δυτικής Ευρώπης.