Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να επιβεβαιώσει ή όχι την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Ads

Είχε προηγηθεί ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν χιλιάδες Βρετανοί, ζητώντας την επανάληψη της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Ο Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 που θα οδηγήσει στην αποχώρης της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί από τη Βρετανία και μόνο.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ads

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε. «Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ», είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου η Βρετανία θα αποκτήσει νέο πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το δημοψήφισμα που έθεσε τη Μεγάλη Βρετανία σε τροχιά εξόδου από την Ε.Ε., δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας τον Οκτώβριο, το κόμμα των Συντηρητικών του οποίου ηγείται επισπεύδει τις διαδικασίες, με στόχο να υπάρχει νέος πρωθυπουργός μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του κυβερνώντος κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας ζήτησε την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος μέχρι την Πέμπτη, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του.

Η Επιτροπή ζητά από τους βουλευτές του κόμματος να αναδείξουν δύο υποψηφίους, μεταξύ των οποίων θα εκλεχθεί ο νέος ηγέτης τους.

Δύο από τα φαβορί είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε στο μεταξύ στο Sky News ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. «Μας δόθηκε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση από τους πολίτες της Βρετανίας. Έχουμε ένα πολύπλοκο έργο να ολοκληρώσουμε» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Ο Μπρέιντι είπε ότι θεωρεί «πολύ λογικό» να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό, να διαπραγματευτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «πριν οι πολίτες κληθούν να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν σε γενικές εκλογές».

Νωρίτερα ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως το Άρθρο 50 για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. θα ενεργοποιηθεί από την βρετανική κυβέρνηση «μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο».

Ειδική Επιτροπή θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα κληθεί να προετοιμάσει την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνέστησε μία ομάδα στην οποία μετέχουν δημόσιοι αξιωματούχοι, που θα αναλάβουν να βοηθήσουν τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της χώρας εκτός της Ένωσης.

Στην ομάδα αυτή ενεργό συμμετοχή θα έχει και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του Κάμερον.