Την έντονη αντίδραση των ιταλικών συνδικάτων προκάλεσε η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Από την πλευρά του, ο νέος Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός επιμένει πως «οι παρεμβάσεις αυτές, χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη». Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς που έγιναν, κάθε ιταλική οικογένεια, καλείται να συμβάλλει, από το 2011 μέχρι και το 2014, με 6.400 ευρώ.

Ads

Οι επικεφαλής των συνδικάτων Cisl και Uil, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα, με αίτημα «να ξεκινήσει πραγματική διαπραγμάτευση επί των οικονομικών μέτρων και ειδικότερα επί της μεταρρύθμισης των συντάξεων και της όλης δομής του φορολογικού συστήματος».

Ο γραμματέας του Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, τόνισε σχετικά: «ανησυχούμε βαθύτατα, πρόκειται για μέτρα βαριά, δραστικά και που δεν μπορούν να απορροφηθούν. Είναι ένας πραγματικός μονόδρομος: πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι». Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στο πακέτο μέτρων, αλλά δεν αποκλείεται να υιοθετήσει, τελικώς, ακόμη σκληρότερη στάση, με οκτάωρη πανιταλική απεργία.

Ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Τζανκάρλο Μπρεγκαντίνι, τονίζει ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ήταν αναγκαίες, αλλά μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δίκαιες, μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο σε ότι αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα».

Ads

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η νέα δέσμη μέτρων, «για τη διάσωση της Ιταλίας» θα κοστίσει σε κάθε οικογένεια 635 ευρώ. Αν υπολογισθεί και το οικονομικό βάρος των πακέτων λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -σύμφωνα με σχετική έρευνα- κάθε ιταλική οικογένεια, καλείται να συμβάλλει, από το 2011 μέχρι και το 2014, με 6.400 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Ιταλός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι «τα τέσσερα πακέτα μέτρων που φέρουν την υπογραφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέρχονται, συνολικά, σε εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ και το χθεσινό, υπολογίζεται σε άλλα είκοσι».
 
Μόντι: Οι παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη

 
Στο μεταξύ, κατά τη συνάντησή του με τους ξένους δημοσιογράφους στην ιταλική πρωτεύουσα, , o Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρας μας: «Τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκα περισσότερο με την Ιταλία. Αλλά μια Ιταλία που καταφέρνει να καθησυχάσει την Ευρώπη, επιτρέπει σε όλους να είναι λιγότερο ανήσυχοι. Κατά συνέπεια, εργάσθηκα και για την Ελλάδα», δήλωσε ο Μόντι.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας και στις θυσίες των πολιτών της, Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «πρέπει να εκτιμήσουμε περισσότερο τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα. Είναι κάτι που τόνισα και στις διμερείς επαφές μου».

«Υπάρχει το μισοάδειο ποτήρι: τι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε η Τρόικα», τόνισε ο Μόντι, απαντώντας σε ερώτηση του Απε-Μπε. «Παράλληλα, όμως- συμπλήρωσε- υπάρχει και το μισογεμάτο ποτήρι: πρόκειται για την αλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας, προς την διαφάνεια και την νομιμότητα, προς την απάλειψη των προνομιακών δεδομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του αισθήματος ευθύνης, των ξεκάθαρων διαδικασιών για τις εργολαβίες».
   
Ο Μόντι, σχετικά πάντα με την χώρα μας, δείχνει αισιόδοξος: «θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα σε δυο χρόνια, η Ελλάδα έκανε πράξη από το 60% μέχρι το 80% των μεταρρυθμίσεων, αν και δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς αναφορά σε ακριβή ποσοστά. Το θεωρώ, πάντως, οπωσδήποτε ενθαρρυντικό. Όπως και η Ιταλία, προχωρεί σε παρεμβάσεις που θα έχουν μια μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
   
Σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα καθαρού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνησή του παρουσίασε χθες βράδυ, ο νέος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι «οι παρεμβάσεις αυτές, χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη», υπενθυμίζοντας ότι «οι κατώτερες συντάξεις θα μπορέσουν να προφυλαχθούν, χάρη στην επιβολή φόρου του 1,5% στα κεφάλαια που επαναπατρίσθηκαν από το εξωτερικό».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να διχαστεί, διότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει αποχώρηση των πιο ευάλωτων κρατών. Το Ευρώ δημιουργήθηκε για να ενώσει τους λαούς, πρέπει να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να μην τους διχάσει, για να μην υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε χώρες του Βορρά και τις άλλες, που διαθέτουν και περισσότερο ήλιο».

Ο Μάριο Μόντι, υπενθύμισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησής του, περιλαμβάνουν και την αύξηση κατά ποσοστό 60% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, και αποσαφήνισε ότι «το κρίσιμο θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς της εργασίας, θα τύχει ξεχωριστής ανάλυσης και διαπραγμάτευσης».

«Η στενή γάλλο-γερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη για την Ευρώπη , αλλά δεν είναι αρκετή. Όλοι μαζί, με την μέθοδο της συλλογικότητας, πρέπει να στηρίξουμε την πρόοδο του κοινού μας σπιτιού», δήλωσε, τέλος, ο Μάριο Μόντι.