Μέτρα λιτότητας που θα ανέρχονται σε 6 δις ευρώ θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011 της Ιρλανδίας, που θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ έναντι του περίπου 32% που είναι το τρέχον έτος.

Ads

«Η κυβέρνηση αποφάσισε μια προσαρμογή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, που θα μειώσει το έλλειμμα σε περίπου 9,25 έως 9,75% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν.

Ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα σημαδέψει την υλοποίηση ενός σχεδίου λιτότητας 15 δισ. ευρώ για μια τετραετία, που θα πρέπει να αποκαλυφθεί το μήνα αυτό, και αποβλέπει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, στις αγορές επικρατεί νευρικότητα , καθώς οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει το αστρονομικό της έλλειμμα.

Ads

Ενδεικτικό είναι ότι στην αγορά των 10 ετών κρατικών ομολόγων το επιτόκιο της Ιρλανδίας, έφθασε σε πρωτόγνωρα, από την εποχή της δημιουργίας της ζώνης του ευρώ, νέα ύψη.