Μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ανισότητας δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει η κυβέρνηση της Κίνας. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού και των δημοσίων δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.

Ads

 
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών για την υγεία, την εκπαίδευση αλλά και την προώθηση προγραμμάτων για την επαγγελματική εκπαίδευση. “Πρέπει να εμβαθύνουμε στη μεταρρύθμιση της αναδιανομής του πλούτου για την προστασία της κοινωνικής ισότητας, της δικαιοσύνης, της αρμονίας και της σταθερότητας”, ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης.
 
Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως ο συντελεστής Gini, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κατανομής του εισοδήματος, ήταν 0,474 για την Κίνα, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στις χώρες με την μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα παγκοσμίως.
 
Η “κινεζική έκρηξη” συνοδεύτηκε με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ωστόσο καρπώθηκαν ορισμένοι επιχειρηματίες, ενώ αντίθετα η αύξηση των εισοδημάτων για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως “υπ”τονική”, αναφέρει το Al Jazeera.
 
Η πλούσια ζωή των στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που χαρακτηρίζεται από πολυτελή αυτοκίνητα, βίλες και σπουδές σε ακριβά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν πυροδοτήσει και πολιτικές εντάσεις.
 
“Η Κίνα είναι ένας οικονομικός γίγαντας… το πρόβλημα όμως είναι ότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων και των ισχυρών”, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Κίνας ζει σε αγροτικές περιοχές και από αυτούς πάνω από 130 εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όσοι υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση για περιορισμό του εισοδηματικού χάσματος στην Κίνα επισημαίνουν πως αυτή δεν μπορεί να περιορισθεί σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομική δομή της χώρας, όπως τον περιορισμό της κυριαρχίας των κρατικών εταιρειών  που ελέγχουν μεγάλο μέρος του βιομηχανικού, χρηματοπιστωτικού και πετρελαϊκού τομέα, αλλά και της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.
 
Η ηγεσία της Κίνας υποσχέθηκε “να βελτιώσει την κατανομή των εσόδων από τη βιομηχανία” δίνοντας μεγαλύτερο μέρος των κερδών στα κρατικά ταμεία, ώστε να διοχετευθούν στη συνέχεια στην κοινωνία μέσω δημοσίων δαπανών. Επιπλέον υποσχέθηκε τον περιορισμό των αμοιβών κορυφαίων στελεχών των κρατικών εταιρειών, οι οποίοι είναι πολιτικά διορισμένοι.
 
Οι τελευταίες ανακοινώσεις έρχονται να προστεθούν στο πενταετές πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί και ένα νέο φορολογικό σύστημα που προβλέπει αύξηση της εισφοράς των κρατικών επιχειρήσεων κατά 5% επί των κερδών τους.
 
Η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και για μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, ώστε να ελαφρυνθούν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών, αποτελεί βασικό μέρος των σχεδίων της ηγεσίας της Κίνας για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης.
 
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιπλέον τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της χώρας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον αυστηρότερο έλεγχο “πόθεν έσχες” των κρατικών αξιωματούχων. Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων ή εισοδημάτων είναι αρκετά διαδεδομένη στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Κίνας και η καταπολέμησή της απαιτεί και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.