Μια ημέρα μετά την κατάληψη της Φαλούτζα από μαχητές της Αλ Κάιντα, και ενώ οι συγκρούσεις στην περιοχή μαίνονται, ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων έπληξε την πρωτεύουσα του Ιράκ, την Βαγδάτη. Συνολικά 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια μεγάλη επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Φαλούτζα, ενώ στη Συρία οι αντάρτες σχημάτισαν έναν νέο συνασπισμό ενάντια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάντια που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ads

 
Η πιο αιματηρή βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές σημειώθηκε, στη Σάαμπ, βόρειο προάστιο της Βαγδάτης. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε εστιατόριο σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυματίζοντας ακόμη 26. Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στην ανατολική συνοικία Σάντρ με θύματα πέντε ανθρώπους.
 
Τρεις ακόμη σκοτώθηκαν από έκρηξη στην κεντρική συνοικία Μπαμπ Αλ Μουαντχάμ, μια από τις εμπορικές περιοχές της Βαγδάτης, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διπλή βομβιστική επίθεση σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας.
 
Εν τω μεταξύ η μάχη στην Φαλούτζα συνεχίζεται. Το Σάββατο μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL), που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα κατέλαβαν την πόλη. Κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση με στόχο να την ανακαταλάβουν. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις συγκρούσεις στην επαρχία Ανμπάρ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 160 άνθρωποι.
 
Είναι η πρώτη φορά από το 2003, όταν και εισέβαλλαν οι αμερικανικές δυνάμεις, που μαχητές της Αλ Κάιντα ελέγχουν θέτουν μια περιοχή υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Μάλιστα οι τζιχαντιστές μετά την κατάληψη της Φαλούτζα, αλλά και τμημάτων της πόλης Ραμαντί, επίσης στην επαρχία Ανμπάρ, ανακήρυξαν τις κατειλημμένες περιοχές σε «ισλαμικό κράτος».
 
Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε πως θα δοθεί βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη τους εναντίον της Αλ Κάιντα, αλλά σημείωσε πως αυτός είναι ένας δική τους μάχη και δεν πρόκειται να εμπλακεί ο αμερικανικός στρατός. Ο Κέρι εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες τους για την αναζωπύρωση της δράσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL), ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επιστροφή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες αποχώρησαν το Δεκέμβρη του 2011.
 
«Δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής. Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή είναι μια δική τους μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα τους βοηθήσουμε όμως στη μάχη τους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε».
 
Μέτωπο κατά των τζιχαντιστών και στη Συρία
 
Ενώ στο Ιράκ οι μαχητές της Αλ Κάιντα ενισχύουν τις θέσεις τους, στη Συρία οι αντικαθεστωτικοί σχηματίζουν μέτωπο κατά των μαχητών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», που επίσης πολεμά ενάντια στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ κυρίως στις βόρειες περιοχές της Συρίας. Στόχος των τζιχαντιστών είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στη Συρία. Σταδιακά και ενώ οι τζιχαντιστές ενίσχυαν τις δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις και κατά των υπόλοιπων ομάδων του αντικαθεστωτικού μετώπου, ώστε να αναδειχθούν στη κυρίαρχη δύναμη. Υπενθυμίζεται επίσης πως στο βόρειο τμήμα δραστηριοποιούνται και οι Κούρδοι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο πλευρά του Μπασάρ Αλ Άσαντ και μάχονται κατά των τζιχαντιστών. 
 
Οι Σύροι αντάρτες σχημάτισαν έναν νέο συνασπισμό με την επωνυμία «Στρατός των Μουτζαχεντίν», ο οποίος κήρυξη πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL). Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει πριν από μερικούς μήνες και η Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα να γίνει στόχος των μαχητών της Αλ Κάιντα.
 
«Εμείς, ο Στρατός των Μουτζαχεντίν, υποσχόμαστε να προασπιστούμε και να προασπίσουμε την τιμή μας, τα αγαθά μας κα τη γη μας και να πολεμήσουμε το EIIL, που παραβίασε τους θείους κανόνες, μέχρις ότου ανακοινώσει τη διάλυσή του», ανακοίνωσε η συμμαχία αυτή οκτώ ένοπλων οργανώσεων σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, την ώρα που ήδη οι μάχες μεταξύ των μελών του συνασπισμού και των τζιχαντιστών έχουν ξεσπάσει στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ. Κατά του EIIL έχουν ταχθεί και οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, το ισλαμικό Μέτωπο και το συριακό επαναστατικό Μέτωπο.
 
Η συμμαχία ζητά από τους μαχητές του EIIL να ενταχθούν σε άλλες οργανώσεις ανταρτών ή «να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τη Συρία». Κατηγορεί το EIIL ότι «διασπείρει τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια (…) στις απελευθερωμένες περιοχές (δηλαδή στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών), κάνοντας να κυλήσει το αίμα των μαχητών, κατηγορώντας τους άδικα ως αιρετικούς και καταδιώκοντάς τους, τους ίδιους και τις οικογένειές τους, από περιοχές στην απελευθέρωση των οποίων συνέβαλαν» από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
Ο Στρατός των Μουτζαχεντίν κατηγορεί επίσης τους τζιχαντιστές ότι κλέβουν, λεηλατούν και «απάγουν, βασανίζουν και σκοτώνουν διοικητές (των ανταρτών) και μαχητές», παράπονα που επανέρχονται τακτικά στην αντιπολίτευση. Όμως το EIIL κατηγορεί και ο εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης και πολλοί μαχητές της πολιτικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα κατηγορούν τους τζιχαντιστές πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα του καθεστώτος του Άσαντ κηλιδώνοντας με τη δράση τους την εικόνα της αντιπολίτευσης.
 
Εξάλλου λόγω της παρουσίας των μαχητών της Αλ Κάιντα στο μέτωπο των αντικαθεστωτικών στις ΗΠΑ είχαν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την ενίσχυση των ανταρτών. Αυτές οι ανησυχίες για την παρουσία των τζιχαντιστών συνέβαλαν εν μέρει και στην τελική ακύρωση του σχεδίου περιορισμένης επέμβασης στη Συρία, όπου συνολικά 130.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο.