Τα κυβερνητικά σχέδια για ακύρωση της συμφωνίας για την αύξηση του βασικού μισθού από την 1η Ιανουαρίου θα προσπαθήσει να ανατρέψει σύμφωνα με ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Πορτογαλίας

Ads

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης προωθεί επώδυνες πολιτικές και σε αυτή τη λογική θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί για αύξηση στον βασικό μισθό.

Η συνδικαλιστική οργάνωση CGTP, που εκπροσωπεί 750.000 εργαζόμενους, η οποία τον περασμένο μήνα διοργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες γενικές απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών «κάνει ό,τι μπορεί για να μην υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα» τα οποία υπέγραψε το 2006. Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση αύξησης 25 ευρώ, στον κατώτερο μισθό των 475 Ευρώ, για το 2011.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι λόγω αλλαγής των οικονομικών συγκυριών θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την αύξηση. Από την πλευρά της η CGTP καλεί τους εργαζόμενους «να εντείνουν τις δράσεις τους σε επίπεδο εταιρείας και περιφέρειας».

Ads

Από την πλευρά της, η πορτογαλική Συνομοσπονδία Βιομηχανίας πρότεινε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 1,7%, δηλαδή στο ύψος του πληθωρισμού, ώστε να φθάσει στα 483 ευρώ.

Εν τω μεταξύ την εξειδίκευση των μέτρων που προτίθεται να πάρει η Πορτογαλία για το 2011 ζήτησε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Ecofin.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, είναι σημαντικό η Πορτογαλία να διευκρινίσει σύντομα τα μέτρα σταθεροποίησης για την προσεχή χρονιά» δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός που υιοθέτησε πρόσφατα η χώρα, κάνει λόγο για μείωση του ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ στο 2010, στο 4,6% στα τέλη του 2011. Την ίδια ώρα, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΕ για την χώρα κάνουν λόγο για έλλειμμα του 4,9% στο τέλος του 2011.