Την ίδια στιγμή που η Σουηδία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ζητά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το έδαφος της.

Ads

Η Σουηδία θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχτούν τη μετεγκατάσταση ορισμένων από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν κάθε μήνα στο έδαφός της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν. Πιο συγκεκριμένα, θα ζητήσει να ενταχθεί και η χώρα του στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

«Είναι προφανές ότι όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Λεβέν, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Η Σουηδία αναμένει ότι μόνο φέτος θα υποδεχτεί στο έδαφός της 190.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί για τη Γερμανία με 1,6 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Αύριο Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την υποβολή του επίσημου αιτήματος της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads