Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Mουν κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-‘Ασαντ να “εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τώρα πριν είναι πολύ αργά”, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Χθες, ήρθε στο φως ακόμα ένας κοινός τάφος, αυτή τη φορά στην Τζισρ-Αλ Σουγκούρ, όπου χιλιάδες στρατιώτες εισέβαλλαν την προηγούμενη εβδομάδα.

“Παραμένω ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στη Συρία”, δήλωσε ο Μπαν Κι-Μουν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουρουγουάη, προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Αμερική.

“Για μια ακόμη φορά ζητώ από τον σύρο πρόεδρο ‘Ασαντ και τις αρχές του να προστατεύσουν το λαό, να σεβαστούν τα δικαιώματά του, να ακούσουν τις διεκδικήσεις του, τις προσδοκίες του, τα προβλήματά του, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια επιστροφή των προσφύγων και να εφαρμόσουν τώρα μεταρρυθμίσεις πριν είναι πολύ αργά”, πρόσθεσε.

Ads

Η καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, ενώ οι δυνάμεις της τάξης έχουν προχωρήσει σε σχεδόν 10.000 συλλήψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Τουλάχιστον 8.500 Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία και 5.000 στο Λίβανο.

Χθες, Τετάρτη το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου τη Συρία να επιτρέψει στην ‘Υπατη Αρμοστή Νάβι Πιλάι να “διενεργήσει ανεμπόδιστα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχουν διαπραχθεί οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ολόκληρες πόλεις πολιορκήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες η Ντεράα, όπου οι άμαχοι εμποδίστηκαν να διαφύγουν ενώ εμποδίστηκε επίσης η πρόσβαση πολλών πολιτών, ιδιαίτερα των τραυματιών, σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το γραφείο της Πιλάι αναφέρει πως έχει δεχθεί πολυάριθμες κατηγορίες για παραβιάσεις από συριακές δυνάμεις, όπως «υπερβολική χρήση βίας στην καταστολή διαδηλωτών, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια» και καταστολή των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και της έκφρασης.«Οι πιο φοβερές αναφορές αφορούν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, ακόμη και από ελεύθερους σκοπευτές που παίρνουν θέσεις σε στέγες δημόσιων κτιρίων, και την ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», προστίθεται στην αναφορά.

«Νέος ομαδικός τάφος»

Ένας «νέος ομαδικός τάφος» ανακαλύφθηκε στο Τζισρ αλ-Σούγουρ, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία της οποίας τον έλεγχο ανέλαβε την Κυριακή ο στρατός, μετέδωσε σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση. Η τηλεόραση υποστήριξε πως ο κοινός τάφος περιέχει πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν «από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στην (πόλη) Τζισρ αλ-Σούγουρ». Ωστόσο οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές στη χώρα κατηγορούν το καθεστώς για μαζικές εκτελέσεις στρατιωτικών που τάσσονται κατά της άγριας καταστολής των πολιτών.

Στις 6 Ιουνίου οι αρχές είχαν υποστηρίξει πως 120 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Τζισρ αλ-Σούγουρ από «ένοπλες ομάδες», 82 από τους οποίους στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του αρχηγείου της Ασφάλειας. Όμως αντιπολιτευόμενοι, αυτόπτες μάρτυρες και λιποτάκτες αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή και υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταρσίας που σημειώθηκε στο αρχηγείο της Ασφάλειας.

Χιλιάδες κάτοικοι της οποίας διέφυγαν προς τη γειτονική Τουρκία όπου μιλούν για τη βίαιη καταστολή που ασκεί το καθεστώς σε βάρος άοπλων πολιτών.