Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρο κράτησης της Τσεχίας ξεκίνησαν απεργία πείνας από χθες, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της διαμονής τους στη χώρα.

Ads

Οι μετανάστες και οι  πρόσφυγες που συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στην Τσεχία, συνήθως δεν κρατούνται για περισσότερες από 90 μέρες, ωστόσο αυτή τη φορά το χρονικό όριο ξεπεράστηκε. Οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ζητούν άσυλο και αφού αφεθούν ελεύθεροι συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

Συνολικά 7.201 άτομα έχουν συλληφθεί τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου στην Τσεχία, η οποία έχει αποφύγει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της καθώς οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων με προορισμό τη Γερμανία προτιμούν την ευκολότερη πορεία μέσω της γειτονικής Αυστρίας.

Εθελοντές από ομάδες αλληλεγγύης σε πρόσφυγες ανέφεραν πως μέχρι το απόγευμα τις Τρίτης περισσότερα από 60 άνθρωποι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, διευκρινίζοντας πως προέβησαν σε αυτή την κίνηση όχι για τις συνθήκες κράτησης αλλά γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για τον λόγο για τον οποίο συνεχίζουν να κρατούνται. Εθελόντρια ανέφερε ότι το κλίμα εντάθηκε αφού μεταφέρθηκαν εκτός του κέντρου 40 άτομα στις 3 το πρωι χθες, πυροδοτώντας φόβους των κρατούμενων ότι θα απελαθούν.

Ads

Οι περισσότεροι από τα 144 άτομα που στεγάζονται στο κέντρο Ντραχόνιτσε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πράγας. έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλο κέντρο, το οποίο ήταν στόχος σφοδρής κριτικής πρόσφατα λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Σημειώνεται, ότι οι Τσέχοι ψήφισαν με μια μικρή πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Σεπτέμβριο ενάντια στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη, και έχουν έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη της ΕΕ σχετικά με το θέμα.