Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε έξι αφρικανικές χώρες όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον».

Ads

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την παραλλαγή B.1.1.529, είναι ότι διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού. Τα πρώτα κρούσματα έγιναν αντιληπτά στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική.

Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική. Ακολούθως κρούσμα εντοπίστηκε στο Ισραήλ, ενώ το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο σε νεαρή γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε χώρα της νότιας Αφρικής. 

Στάση ΕΕ – «Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε», λέει η Κομισιόν 

Από τη Γενεύη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ,  ανέφερε πως μόλις εξακριβωθεί ο κίνδυνος της νέας μετάλλαξης θα εκδοθούν οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19. 

Ads

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ότι η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. «Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και παραγωγούς εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής. Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις..) που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. «Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ώρα για περισσότερους εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια», τόνισε και σημείωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων λέει ότι το εμβόλιο πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει επισημάνει ότι οι προτάσεις της δεν είναι δεσμευτικές, ενώ προανήγγειλε συνάντηση όλων των κρατών-μελών, για να συζητηθεί η εισαγωγή μέτρων. Κάποιες χώρες ανακοίνωσαν, ήδη, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις προς τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Βέλγιο 

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι ελέγχει δύο δείγματα για να εξακριβώσει εάν πρόκειται για την νέα μετάλλαξη σύμφωνα με ιολόγο. Το ένα από αυτά τα κρούσματα σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Υγείας Frank Vandenbroucke βρέθηκε θετικό.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η Νότια Αφρική είναι περιοχή παραλλαγής ιού και οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από την Νότια Αφρική στην Γερμανία και αυτοί θα κάθονται 14 ημέρες καραντίνα, όταν φτάνουν στην χώρα.

Γαλλία

Αναστολή όλων των πτήσεων από όλες τις έξι χώρες που βρέθηκε στέλεχος της νέας μετάλλαξης, για 48 ώρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι όσοι επέστρεψαν πρόσφατα από τις χώρες αυτές θα υποβληθούν σε τεστ και θα παρακολοθούνται στενά.

Κροατία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς προανήγγειλε ότι «Θα απαγορεύσουμε τις αφίξεις ταξιδιωτών ή θα επιβάλουμε καραντίνα 14 ημερών με υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα αφορούν ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Χονγκ Κονγκ.

Ολλανδία

Η 0λλανδική κυβέρνηση ακολούθησε την σύσταση της EE και αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων απο χώρες της Νότιας Αφρικής.

Τσεχία

Η τσεχική κυβέρνηση, επίσης, ανακοίνωσε την απαγόρευση ταξιδιών από τις Αφρικανικές χώρες που εμφανίστηκαν κρούσματα της νέας μετάλλαξης,  η οποία θα ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει παραπάνω από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε αυτές τις χώρες.

Ιταλία

Όπως και οι προηγούμενες και η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου σε όσους έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες 14 μέρες τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Βρετανία

Η Βρετανία επίσης ανήγγειλε ότι κάθε μη Βρετανός και μη Ιρλανδός πολίτης που έχει επισκεφθεί αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί να έρχεται στην Βρετανία, ενώ όσοι Βρετανοί και Ιρλανδοί έρθουν θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχεία,όπου και θα παρακολουθούνται. 

Ισραήλ

Στο Ισραήλ εντοπίστηκε, ήδη, ένα κρούσμα της νέας μετάλλαξης από ταξιδιώτη που ήρθε από το Μαλάουι. Η Ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση στα κράτη της νοτίου Αφρικής και την είσοδο τρίτων στο Ισραήλ που έχουν επισκεφθεί αυτές τις περιοχές.

Τέλος, σε αυτές τις χώρες ανακοίνωσαν απαγορεύσεις και η Ινδία και η Ιαπωνία.

Αντιδρά η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής

Οι παραπάνω αποφάσεις κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι «βιαστική» και «καταστροφική», τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» σε όλη την οικονομία.

«Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση», δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. «Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο», σημείωσε.