Μετά από 39 χρόνια ερευνών, μια από τις γυναίκες που είχαν ιδρύσει το κίνημα των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου», η Μαρία «Τσίτσα» Μαριάνι, ξαναβρήκε την εγγονή της την οποία είχε αρπάξει η δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983), μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή της.

Ads

Η Κλάρα Ανάι, η οποία είχε εξαφανιστεί στις 24 Νοεμβρίου 1976, είναι το 120ο από τα «κλεμμένα παιδιά» της δικτατορίας που αναγνωρίζεται, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ίδρυμα Ανάι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι γονείς της Κλάρα Ανάι, ο Ντάνιελ Μαριάνι και η Ντιάνα Τερούτζι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Από τις εξετάσεις DNA που έγιναν καθορίστηκε «κατά 99,9%» ο γενετικός δεσμός μεταξύ της Κλάρας Ανάι και της Μαρίας Μαριάνι, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ίδρυμα το οποίο ίδρυσε η γιαγιά μετά την αποχώρησή της από την προεδρία του κινήματος των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου».

Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή χάρη στις ανοιχτές επιστολές που έστελνε η Μαρία Μαριάνι στην εγγονή της. Μια φωτογραφία της Κλάρας όταν ήταν μωρό είχε αναρτηθεί και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Τα θύματα του «Βρώμικου Πολέμου» στην Αργεντινή

Οι «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» εδώ και δεκαετίες αναζητούν τα χαμένα εγγόνια τους. Τον Αύγουστο του 2014 η ιστορική ηγέτιδα των «Γιαγιάδων», η Εστέλα Καρλότο, ξαναβρήκε τον εγγονό της μετά από 36 χρόνια. Υπολογίζουν ότι περίπου 500 παιδιά αντιφρονούντων, που γεννήθηκαν όταν οι μητέρες τους ήταν στη φυλακή, υιοθετήθηκαν κατόπιν από στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος ή από προσκείμενους στο καθεστώς.