Τη θλιβερή πραγματικότητα που επικρατεί στη θάλασσα της Μεσογείου μεταφέρει άρθρο του βρετανικού Guardian που καταγράφει το αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη ή άλλα περάσματα.

Ads

Όπως αναφέρει, πάνω από 200 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες, ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 1.000. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι διακινητές αναλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερα ρίσκα εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση και η ακτοφυλακή της Λιβύης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Τρίπολη, τη Δευτέρα απέπλευσαν 276 πρόσφυγες και μετανάστες από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόλις 16 επιζήσαντες από το πλοίο που τους μετέφερε, ενώ 114 άτομα αγνοούνται. Την Τρίτη η ακτοφυλακή της Λιβύης ανέφερε ότι άλλα 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Την πρώτη Ιουλίου, και επισήμως, ο αριθμός τω προσφύγων και των μεταναστών που πνίγηκαν τη Μεσόγειο ξεπέρασε τους 1.000 για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή χρονιά που ο αριθμός αυτός ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απόγνωση των μεταναστών που θέλουν να φύγουν πριν υπάρξουν και άλλα μέτρα στα περάσματα της Μεσογείου προς την Ευρώπη» αναφέρει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβύη, Othman Belbeisi, μιλώντας στον Guardian.

Ads

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων ή μεταναστών που κατάφεραν φέτος να περάσουν στην Ιταλία μειώθηκε, η αναλογία αυτών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη αυξήθηκε. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία του ερευνητή του ιταλικού Think Tank ISPI, Matteo Villa, το 2018 μόλις οι μισοί από όσους έφυγαν από τη Λιβύη κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ το περσινό ποσοστό έφτανε το 86%. Ειδικότερα, το 44% γύρισε πίσω στη Λιβύη καθώς εντοπίστηκε από την ακτοφυλακή, το 4,5% έχασε τη ζωή του στο ταξίδι. Για τον μήνα Ιούνιο, ωστόσο, τα ποσοστά είναι αποκαρδιωτικά. Ένας στους δέκα μετανάστες ή πρόσφυγες έχασε τη ζωή του στα νερά της Μεσογείου. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Guardian, για το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Guardian, η Λιβυκή ακτοφυλακή έχει μεταφέρει πίσω στη Λιβύη περίπου 10.000 ανθρώπους φέτος, λόγω των τριών μεγάλων αλλαγών πολιτικής που έκανε η ιταλική κυβέρνηση. Πρώτον, έκλεισε τα λιμάνια της χώρας στα πλοία των ΜΚΟ, δεύτερον ενίσχυσε με εξοπλισμό και πλοία τη λιβυκή ακτοφυλακή και τρίτον επέκτεινε τον τομέα ευθύνης της λιβυκής ακτοφυλακής, μειώνοντας έτσι το πεδίο δράσης και ευθύνης των ευρωπαϊκών πλοίων.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων ή μεταναστών που βρίσκονται περιορισμένοι σε κλειστά κέντρα στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός τους εκτιμάται ότι αγγίζει τους 10.000.

Πηγή: Guardian