Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα δώσει στη δημοσιότητα σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση Κασόγκι. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters έρχεται να αποκαλύψει τον άνθρωπο που φέρεται να κρύβεται πίσω από την οργάνωση της δολοφονίας του γνωστού δημοσιογράφου. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον 40χρονο Σαούντ Αλ Καντάνι. Μεταξύ άλλων, είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, που έχει οργανώσει τη συλλήψη εκατοντάδων ατόμων που βρίσκονται στην ελίτ της χώρας του, που συντέλεσε ακόμη στην απαγωγή του πρωθυπουργού του Λιβάνου. Και είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με δύο πηγές πληροφοριών (μία από την Τουρκία και μία από τη Σαουδική Αραβία), οργάνωσε τη βίαιη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, δίδοντας εντολές μέσω Skype.

Ο Αλ Καντάνι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες του 33χρονου Σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το περασμένο Σάββατο, κρατικά ΜΜΕ της Σ. Αραβίας ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας απέλυσε τον Αλ Καντάνι κι ακόμα τέσσερις αξιωματούχους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που φέρεται να πραγματοποίησε μία 15μελής ομάδα. 

«Ο πρίγκιπας δεν είχε καμία γνώση της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Κασόγκι και σίγουρα δεν διέταξε την απαγωγή ή τη δολοφονία κανενός», όπως δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος. Ωστόσο η επιρροή του Αλ Καντάνι στον Σαλμάν ήταν τόσο σημαντική κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε είναι δύσκολο να αποσυνδέσει κανείς τον σύμβουλο από τον πρίγκιπα, στην υπόθεση της δολοφονίας.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Αλ Καντάνι δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε το Reuters για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, στη δολοφονία Κασόγκι ο Αλ Καντάνι ήταν «παρών», όπως και σε τόσες άλλες επιχειρήσεις: ωστόσο αυτή τη φορά, η παρουσία του ήταν «εικονική».

Υψηλόβαθμη πηγή από τη Σ. Αραβία ανέφερε ότι ο Αλ Καντάνι συνδέθηκε μέσω Skype με την ομάδα δολοφονίας, η οποία βρισκόταν στο προξενείο, και ότι ο ίδιος είχε συνομιλία με τον Κασόγκι. Σύμφωνα με πηγές από την Τουρκία και τη Σ. Αραβία, ο Αλ Καντάνι εκτόξευσε απειλές και βρισιές κατά του δημοσιογράφου, που απάντησε αναλόγως.

Τουρκική πηγή σημείωσε ότι τελικά ο σύμβουλος του πρίγκιπα διέταξε να του φέρουν «το κεφάλι του σκύλου», διατάζοντας ουσιαστικά τη δολοφονία του Κασόγκι. Δεν είναι γνωστό εάν παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Αμφότερες οι πηγές πληροφοριών σημειώνουν ότι το ηχητικό από τη συνομιλία του Αλ Καντάνι με τον Κασόγκι βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν. Μοιραία, λοιπόν, αναμένεται η ομιλία του Τούρκου προέδρου με μεγάλο ενδιαφέρον…