Μέσω αέρος προμηθεύει ο αυστραλιανός στρατός τρόφιμα και άλλα απαραίτητα αγαθά σε κατοίκους της νοτιοανατολικής πολιτείας Κουίνσλαντ, όπου οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι τα νερά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας Warren Snowdon δήλωσε ότι ένα C-130 που μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα προσγειώθηκε στην πόλη Mackay τη Δευτέρα.

Περισσότερες από 20 πόλεις της πολιτείας έχουν αποκλειστεί, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι πλημμύρες έχουν επηρρεάσει έκταση 850.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 3, σύμφωνα με τις αρχές, μετά και τον εντοπισμό των σορών δύο γυναικών που είχαν παρασυρθεί από τα νερά. Μία γυναίκα είχε σκοτωθεί την Κυριακή.

Ads

Η αστυνομία ήδη ζητά από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους αν και πολλοί αρνούνται να το πράξουν καθώς έχουν αναφερθεί μερικά περιστατικά λεηλασιών και κλοπών.

Στο Ροκχάμπτον των 75.000 κατοίκων, τα νερά του ποταμού Φιτζρόι έχουν κατακλύσει τα πάντα. Το αεροδρόμιο και ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι εκτός λειτουργίας, αδύνατη είναι και η οδική πρόσβαση. Το 40% της πόλης έχει επηρεαστεί αναφέρουν οι Αρχές. Θα περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

«Πρόκειται για μείζονα φυσική καταστροφή και η αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί πολύ χρόνο», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Τζίλαρντ που υποσχέθηκε την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων που έχουν πληγεί από την καταστροφή.