Το φως της δημοσιότητας είδαν τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχιου σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας και τους Παλαιστίνιους την επόμενη μέρα.

Ads

Συγκεκριμένα, ενώ η ένταση είναι τεταμένη στην Μέση Ανατολή μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό και τις εκρήξεις στο Ιράν, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε την Πέμπτη (4/1) το αρχικό σχέδιο του για τη Λωρίδα της Γάζας αφού τελειώσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών». Σχέδιο που προβλέπει πως δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική αρχή τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς. Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Ads

Όμως «δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε σημέιωσε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στην Γάζα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αντιπαράθεση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Σε ανοικτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μετατράπηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης (4/1).

Η συνεδρίαση είχε ως θέμα συζήτησης την έρευνα που πρέπει να γίνει για τα λάθη που οδήγησαν στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως γράφουν οι Times of Israel, αρκετοί υπουργοί – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το κόμμα Λικούντ του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου Χέρζι Χαλεβί τόσο για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας όσο και για τη συμπερίληψη σε αυτήν ενός πρώην υπουργού Άμυνας, του Σαούλ Μοφάζ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν – Γκριβ, ο Υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρέγεβ και ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Ντέιβιντ Αμσάλεμ εξέφρασαν την οργή για το γεγονός ότι ο IDF σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αξιωματούχους που είχαν υποστηρίξει την Αποδέσμευση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 σε έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η κόντρα αυτή έφερε στην επιφάνεια τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του στρατού και ορισμένων στον σκληρό δεξιό συνασπισμό σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, αποκαλύπτοντας ρωγμές στο εν πολλοίς ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από τρεις μήνες.

Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν, καθώς σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου BΜπένι ΓΚαντζ φώναξε στους υπουργούς που επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου λέγοντας «Αυτή είναι μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την Απεμπλοκή (σ.σ του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005); Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει για γ@μ@μένη έρευνα για το τι συνέβη τώρα για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά. Αυτή δεν είναι μια εθνική έρευνα».

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υπερασπίστηκε την απόφαση του Χαλεβί, επικρίνοντας τους υπουργούς επειδή τον «εξόντωσαν», πυροδοτώντας νέα διαμάχη για το εάν ο στρατός θα μπορούσε να διατάξει μια έρευνα χωρίς να είναι σύμφωνοι οι πολιτικοί.

«Δεν είναι δική σας δουλειά» εάν ο αρχηγός του IDF διατάξει έρευνα φέρεται να είπε ο Γκαάλντ στους συναδέλφους του. Καθώς τα πράγματα φούντωσαν και άρχισαν οι φωνές, είπε στον Ρέγεβ: «Μίρι, δεν δουλεύω για σένα. Άσε με να μιλήσω. Ο αρχηγός του επιτελείου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Ένας από τους υπουργούς είπε στο KAN news ότι «ήταν μια άθλια συζήτηση που οδηγήθηκε σε έκρηξη. Επιτέθηκαν στον στρατό. Μερικά ανώτερα στελέχη από τον χώρο της άμυνας έφυγαν στη μέση».

Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι «μας είπαν ότι άκουσαν τις κραυγές των υπουργών έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων».

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη εκεί. Μπορείς να επικρίνεις τον στρατό, αλλά επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου προσωπικά και ατελείωτα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό το φόρουμ αξίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφαλεία μας. Δεν Θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί όταν οι στρατιώτες μας στο πεδίο μάθουν τι συνέβη εκεί και πώς επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου τους», είπε ένας άλλος υπουργός στο KAN.

Ένας υπουργός είπε στον τηλεοπτικό σταθμό KΑΝ ότι οι φωνές «θα μπορούσαν να ακουστούν έξω από την αίθουσα», ένας άλλος είπε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του IDF έφυγαν νωρίς, σε μια προφανή διαμαρτυρία για τη μεταχείρισή τους.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας στον Χαλεβί «μερικές φορές χρειάζεται να ακούσεις τους υπουργούς».

Στους 22.438 τα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μια φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για σκληρές μάχες.

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν τη Χαν Γιούνις που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών,αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, δηλαδή περίπου το 1% του πληθυσμού της Γάζας.