Το συνεχιζόμενο μακελειό στην Γάζα, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επίσκεψη Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ και ο κλιμακούμενος αναβρασμός του αραβικού κόσμου χαρακτήρισαν την 12η συνεχή μέρα της αιματηρής ρελάνς του αίματος στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστίνη.

Ads

Αμέριστη αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ

Στο φόντο της διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για το ποιος βομβάρδισε το νοσοκομείο al-Ahli, στην πόλη της Γάζας, με τους εκατοντάδες νεκρούς – πρόσφυγες, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό – ο Μπάιντεν «σφράγισε» την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, την ισραηλινή εκδοχή για ενοχή της οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και μιας ρουκέτας της που «αστόχησε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ads

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση» ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μπλόκαραν, μέσω βέτο, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Πώς ψήφισαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Υπέρ του ψηφίσματος: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά του ψηφίσματος: Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποχή: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, αλλά δεν θα εμποδίσει τη βοήθεια που έρχεται από την Αίγυπτο.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να εμφανιστούν ως «ειρηνοποιοί»

Η Ρωσία κράτησε αυτή τη στάση στην ψηφοφορία, διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποδέχθηκε τις τροπολογίες που πρότεινε, αρνούμενο, μεταξύ άλλων, να συμπεριλάβει στο κείμενο καταδίκη της επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Ahli

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νιεμπέζνια χαρακτήρισε υποκρισία την ψήφο των ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος της Βραζιλίας.

Επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξαρχής δεν ενδιαφερόταν για το έγγραφο, αλλά ήλπιζε να μην περάσει λόγω των υπόλοιπων ψήφων, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουν βέτο.

Όταν αυτό απέτυχε, τα κράτη έπρεπε να μπλοκάρουν τα ίδια το ψήφισμα.

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ντμίτρι Πολυάνσκι σημείωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ είναι μια τεράστια αποτυχία στην εξωτερική πολιτική τους, αφού δεν κατάφεραν να εμφανιστούν ως «ειρηνοποιοί».

Ρέει το αίμα στη Γάζα

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της μέρας ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας, με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων – ο επίσημος δημοσιογραφικός φορέας της Παλαιστινιακής Αρχής – να κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 55 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του (WAFA) μετέδωσε ότι 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σπίτι που έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν επίσης ένα σπίτι ανατολικά του Χαν Γιουνίς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τους θαμμένους κάτω από τα ερείπια.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, εκτός από δεκάδες τραυματισμούς σε ένα σπίτι νότια του Χαν Γιουνίς, και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην al-Mughraqa, ανατολικά της Γάζας.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Bani Suhaila, ανατολικά του Khan Younis.

Επιπλέον, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού κοντά στο λιμάνι της Γάζας.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του WAFA από συνδυασμένες έγκυρες πηγές, στην επίθεση κατά της Γάζας, το Ισραήλ κατέστρεψε ολοσχερώς περισσότερα από 4.500 κτίρια κατοικιών, με 12.000 κατοικίες, ενώ 8.190 σπίτια έχουν καταστεί μη κατοικίσιμα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και 12.500 τραυματίστηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), στην έκτακτη ανοιχτή συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Τζέντα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κατόπιν κοινής πρόσκλησης της Σαουδικής Αραβίας, προέδρου της τρέχουσας συνόδου της Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής, για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού ζήτησε την άμεση παύση της «βάρβαρης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας».