Τις πόλεις Deir al-Balah και Χαν Γιουνίς στην Λωρίδα της Γάζας στοχοποίησε εκ νέου τα ξημερώματα της Δευτέρας το ισραηλινό πυροβολικό, προσθέτοντας νέους νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

Ads

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA, ότι η Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς από το ισραηλινό πυροβολικό, ιδιαίτερα η δυτική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των γειτονιών Αλ-Αμάλ, Αλ-Κατίμπα, Σέιχ Νάσερ και Αλ-Καϊζάν, εκτός από τη νότια περιοχή που οδηγεί στην πόλη Ράφα.

Πρόσθεσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τα νοσοκομεία Al-Amal και Kamal Nasser στο κέντρο της Χαν Γιουνίς, ενώ ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών.

Το ισραηλινό πυροβολικό συνέχισε επίσης να βομβαρδίζει μεγάλες περιοχές ανατολικά της πόλης Deir al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ταυτόχρονα με τη στοχοποίηση του καταυλισμού Nuseirat.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι τοπικές αρχές λένε ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε «ασφαλή καταφύγια» και ένα τζαμί στο κέντρο της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται αργότερα σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό της πέμπτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν πάντα να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», πλέον δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσφορία τους έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά» των αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών.

Στη Βηρυτό, στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, έκρινε προχθές Σάββατο πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί εκεχειρία.

Η πρόταση που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, είναι συμφωνία-πλαίσιο που «πρέπει», όπως είπε, «να μελετηθεί» από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το κείμενο που παραλήφθηκε προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων.

Πριν από την άφιξη του κ. Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου εξήρε τη βοήθεια των «αμερικανών φίλων» στον πόλεμο, ιδίως «την υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, την υποστήριξη στους διεθνείς θεσμούς, την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή…».