Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, συγκαταλέγεται στα τελευταία οχυρά του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Για την επίτευξη της νίκης επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «απαιτείται να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα γίνει – ορίσαμε ημερομηνία», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του. Δεν διευκρίνισε ποια είναι.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει εδώ και καιρό αποφασισμένη να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, που εκφράζει φόβους για το 1,5 εκατομμύριο Γαζαίους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν πως έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επίθεση μετά την ανακοίνωση την Κυριακή πως αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη του νότου του θυλάκου όπου μαίνονταν μάχες επί μήνες.
Παράλληλα, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αντιπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν στο Κάιρο με τους μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Η προοπτική αυτή θέτει υπό πίεση τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, καθώς σύμμαχοί του στην κυβέρνηση προειδοποιούν εναντίον υπερβολικών, κατ’ αυτούς, παραχωρήσεων.
«Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Ράφα για να νικηθεί η Χαμάς, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός», διεμήνυσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Χαμάς: Η πρόταση του Ισραήλ δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματά μας
Η Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ότι η ισραηλινή πρόταση που της επιδόθηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα των παλαιστινιακών οργανώσεων που συμμετέχουν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.
Μολαταύτα, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης πρόσθεσε πως θα μελετήσει την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «αδιάλλακτη», και θα δώσει την απάντησή του στους μεσολαβητές.
ΟΗΕ: Προς συζήτηση η αίτηση της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του οργανισμού
Παράλληλα, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, Βανέσα Φρέιζερ παρέπεμψε το βράδυ της Δευτέρας(8/4) στην επιτροπή για αποδοχή νέου μέλους την αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής να γίνει πλήρες μέλος του παγκόσμιου οργανισμού.
Με τη Μάλτα να ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα, η πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ Βανέσα Φρέιζιερ πρότεινε να συνεδριάσει η επιτροπή για να εξετάσει την αίτηση, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει αυτόν τον μήνα.
«Ελπίζουμε ειλικρινά, μετά από 12 χρόνια από τότε που αποκτήσαμε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή της παγκόσμιας συναίνεσης για τη λύση των δύο κρατών με την αποδοχή της πλήρους ένταξης για το κράτος της Παλαιστίνης», σχολίασε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε επίσημα να επαναξεταστεί η αίτηση που είχε κάνει από το 2011 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να γίνει πλήρες μέλος του παγκόσμιου οργανισμού. Οι Παλαιστίνιοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον ΟΗΕ με καθεστώς μη μέλους-παρατηρητή, το ίδιο που ισχύει και για το Βατικανό.
Η επιτροπή εξετάζει αρχικά αν η αίτηση κάποιου κράτους πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, η αίτηση μπορεί είτε να τεθεί στο αρχείο, είτε να υποβληθεί για επίσημη ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Η έγκριση απαιτεί τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία ή Μεγάλη Βρετανία.
Ο Ριάντ Μανσούρ είχε δηλώσει ότι στόχος ήταν να λάβει το ΣΑ την απόφαση σε υπουργική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζιλάντ Ερντάν τόνισε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.
«Παραχωρώντας κρατική υπόσταση στην Παλαιστίνη δεν παραβιάζεται κατάφωρα μόνο το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζεται επίσης η θεμελιώδης αρχή που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η επίτευξη μιας μόνιμης λύσης γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Ερντάν, ο οποίος κατέληξε ότι «ο ΟΗΕ σαμποτάρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, όμως σήμερα σηματοδοτεί την αρχή ενός σημείου χωρίς επιστροφή».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >