Πίεση προς την Χαμάς άσκησε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να αποδεχθεί «γρήγορα» την τελευταία και «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ads

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναμενόταν να συναντηθούν με διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου στο Κάιρο τη Δευτέρα, για να δώσουν απάντηση στην πρόταση σταδιακής εκεχειρίας που υπέβαλε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, πριν από την ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα.

«Το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο λαό της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είναι η Χαμάς. Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποδοχή της απελευθέρωσης λιγότερων από 40 από τους περίπου 130 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, και μια δεύτερη φάση εκεχειρίας που θα αποτελείται από μια «περίοδο διαρκούς ηρεμίας» – τη συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ads

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχουν καταφύγει τα τέσσερα τελευταία άθικτα τάγματα της Χαμάς.

Το σημείο εμπλοκής

Το σημείο εμπλοκής όσον αφορά στην επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα παραμένει ότι οι Ισραηλινοί θέλουν μια προσωρινή παύση των μαχών, ενώ η Χαμάς απαιτεί παύση όλων των εχθροπραξιών, όπως ισχυρίζεται ειδικός αναλυτής στο Αλ-Τζαζίρα.

Το Ισραήλ θέλει «να έχει και την πίτα του ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Θέλουν να βγάλουν τους αιχμαλώτους τους από τη Γάζα και να τους πάνε στο Ισραήλ. Αλλά στη συνέχεια θέλουν να είναι σε θέση να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα μετά από μια σύντομη παύση», δήλωσε στο Αλ-Τζαζίρα ο Μοχάμεντ Ελμάσρι, καθηγητής σπουδών μέσων ενημέρωσης και πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

Τελευταίος απολογισμός θυμάτων στη Γάζα

Τουλάχιστον 34.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.643 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 68 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, προστίθεται στην ανακοίνωση.