Για πρώτη φορά, χτες Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι στις 24 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Ads

Πρόκειται για μια σπάνια παραδοχή σφάλματος, εκ μέρους  των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων, για συγκεκριμένο γεγονός κατά τη διάρκεια του πολέμου που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του  υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασραφ Αλ Κουντρα  περιέγραψε ως σφαγή τις επιθέσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 24 Δεκεμβρίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν και την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «εκφράζει τη λύπη του για τη ζημία που υπέστησαν τα μη εμπλεκόμενα άτομα και εργάζεται για να αντλήσει διδάγματα από το περιστατικό».

Ads

Διαβάστε: Ισραήλ / Kαταδικάστηκε σε φυλάκιση για άρνηση στράτευσης λόγω του πολέμου στη Γάζα

Αναφορικά με τα πλήγματα στην Αλ Μαγκάζι, μια γειτονιά στο κέντρο της Γάζας, ο στρατός δήλωσε ότι στο πλαίσιο επιχειρήσεών στην περιοχή, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο στόχους δίπλα στο σημείο όπου βρίσκονταν «πράκτορες της Χαμάς».

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί ο τραυματισμός και οι θάνατοι αμάχων στην περιοχή,  «προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών επλήγησαν και άλλα κτίρια που βρίσκονταν κοντά στους στόχους, γεγονός που πιθανώς προκάλεσε ακούσιες ζημίες σε επιπλέον μη εμπλεκόμενους πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στρατιωτικός αξιωματούχος, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, δήλωσε την Πέμπτη στο Kan News, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, ότι για τις εκτεταμένες ζημιές και τον υψηλό αριθμό των νεκρών αμάχων ευθύνεται η λανθασμένη επιλογή όπλων, και πρόσθεσε ότι ο τύπος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν δεν αντιστοιχούσε στη φύση της επίθεσης.

Μια στρατιωτική διερευνητική επιτροπή  θα εξετάσει περαιτέρω το συμβάν, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Χαλίλ Ντεκράν, εκπρόσωπος ενός νοσοκομείου στο κοντινό Ντέιρ αλ Μπαλάχ, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al Araby τη νύχτα της επίθεσης ότι το νοσοκομείο είχε παραλάβει περισσότερα από 70 πτώματα από τα πλήγματα στο Αλ Μαγκάζι και στο Αλ Μπουρέιτζ, μια άλλη συνοικία στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, και ότι μεταξύ των νεκρών ήταν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η συνοικία Αλ Μαγκάζι δημιουργήθηκε το 1949 ως ένας από τους οκτώ καταυλισμούς στη Γάζα που κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων πολέμων που ξέσπασαν με αφορμή τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Οι καταυλισμοί αυτοί με την πάροδο του χρόνου έγιναν πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Το Αλ Μαγκάζι, πριν την έναρξη του τελευταίου πολέμου είχε πληθυσμό 33.255 ατόμων σε 0,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 0,2 τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την βοήθεια των παλαιστίνιων προσφύγων.