Σε ολοκληρωτική εξόντωση των δύο και πλέον εκατομμυρίων ψυχών που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας, γνωστή και ως «μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου», παραπέμπουν οι τακτικές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ, οι οποίες περνούν σε νέα, αγριότερη φάση.

Ads

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ κλιμακώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, είναι από τους μεγαλύτερους που έχει πραγματοποιήσει στην πολιορκημένη περιοχή.

Επιπλέον, το Ισραήλ αποφάσισε την επιβολή ολικού αποκλεισμού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για πιθανή χερσαία επιχείρηση.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έφτασε τους 704, ανάμεσά τους 140 παιδιά, ενώ περίπου 4.000 άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Επιπλέον, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή της σύγκρουσης έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 187.500 ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η UNRWA φιλοξενεί περισσότερα από 137.000 άτομα σε σχολεία της UNRWA σε όλη την περιοχή.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν 790 κατοικίες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε έως και 5.330 μονάδες στην περιοχή, η οποία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η OCHA είπε ότι οι ζημιές σε εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στη Γάζα έχουν διαταράξει τη ζωή περισσότερων από 400.000 ανθρώπους.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα καταστράφηκαν, ενώ το ρεύμα, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό αποκόπηκαν από τη Λωρίδα.

Στο Ισραήλ, τοπικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 1.000 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 2.600 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο 38 επιπλέον στρατιωτών τις προηγούμενες ώρες σε συγκρούσεις με τη Χαμάς, ενώ επιβεβαίωσε και τη δολοφονία του υποδιοικητή της 300ης Ταξιαρχίας, Αντισυνταγματάρχη Alim Saad, κατά τη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής σε ισραηλινό παρατηρητήριο κοντά τα σύνορα του Λίβανου, για τα οποία ανέλαβαν την ευθύνη Παλαιστίνιοι μαχητές του κινήματος Τζιχάντ στον Λίβανο.

Η Χαμάς επαντά με μαζική ρίψη ρουκετών, με ισραηλινές πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από παλαιστινιακά πυρά σε πάνω από 900.

Ισραηλινός στρατός: «Ελέγχουμε πλήρως τον φράχτη»

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανέκτησε τον «πλήρη έλεγχο» του φράχτη που αποκλείει την Γάζα από τα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ο οποίος έγινε στόχος της Χαμάς το Σάββατο..

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι κανένας μαχητής της Χαμάς δεν πέρασε τον φράχτη τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα ορισμένοι από τους ένοπλους να βρίσκονται ακόμη στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισραήλ.

Ο Χάγκαρι πρόσθεσε ότι ο στρατός τώρα ναρκοθετεί τα μέρη όπου το φράγμα γκρεμίστηκε για να αποτρέψει περαιτέρω διείσδυση.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της συνοικίας Rimal στην πόλη της Γάζας καθώς και της πόλης Khan Younis.

Ο στρατός είπε ότι οι τοποθεσίες που χτυπήθηκαν περιελάμβαναν χώρο αποθήκευσης όπλων μέσα σε ένα τζαμί καθώς και ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς.

Επιπλέον, τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς έχουν βρεθεί στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού.

Έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 123 στρατιωτών που λέει ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκε στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Νετανιάχου: Είναι μόνο η αρχή

Το Ισραήλ έχει «μόλις αρχίσει» να πλήττει τη Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, την Δευτέρα, καλώντας παράλληλα τα μέλη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του να σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προσθέτοντας ότι «είμαστε πλέον όλοι ενωμένοι».

«Έχουμε μόλις αρχίσει να χτυπάμε τη Χαμάς» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα κάνουμε στους εχθρούς μας τις επόμενες ημέρες θα αντηχεί σε αυτούς για γενεές».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να κάνει «τα πάντα» για όσους κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας:

«Στο τέλος του πολέμου οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται ακόμη εντός του ισραηλινού εδάφους και ότι οι μάχες συνεχίζονται για την «εξάλειψή» τους. Συνέκρινε την παλαιστινιακή ομάδα με το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι «τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι το ISIS και θα την νικήσουμε όπως ο φωτισμένος κόσμος νίκησε το ISIS».

Τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε Λιβανέζικο έδαφος, ενώ στα σύνορα συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι και οι σειρήνες ακούγονται ακόμη και στην Ιεροσουλήμ.