Μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων, διαπραγματεύσεων και αντιπερισπασμών, το Ισραήλ άρχισε να υπαινίσσεται αυτή την εβδομάδα ότι η επίθεσή του στη Ράφα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, γράφουν οι σημερινοί New York Times.

Ads

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Ράφα και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν ξεκινήσει μια εισβολή, οι άμαχοι θα μεταφερθούν σε μια «ασφαλή ζώνη» στις ακτές της Μεσογείου.

Το Ισραήλ επιμένει ότι η εισβολή στη Ράφα, μια νότια πόλη όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας, είναι απαραίτητη για να εξαλειφθούν οι μαχητές που κρύβονται σε ένα δίκτυο σηράγγων εκεί και για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στο Ισραήλ που διεξάγει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εκεί χωρίς λεπτομερές σχέδιο για την προστασία των αμάχων, γράφει η εφημερίδα.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ μπορεί να μην εισβάλει ποτέ στη Ράφα και ότι η απειλή αποτελεί απλώς μοχλό πίεσης κατά της Χαμάς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ads

Αλλά οι περισσότεροι αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι μια επίθεση στην πόλη δεν είναι θέμα αν θα γίνει, αλλά πότε.

Σε άλλες εξελίξεις

UNRWA: Η Γερμανία δήλωσε ότι θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους κατοίκους της Γάζας, αφού μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει αποδείξεις ότι μέλη της υπηρεσίας συνδέονται με τη Χαμάς.

Όμηροι: Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, έναν Ισραηλινοαμερικανό διπλό πολίτη που κρατείται όμηρος από την ομάδα. Ο Goldberg-Polin τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.