Η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς απελευθέρωσε σήμερα Σάββατο 1η Φεβρουαρίου τρεις ισραηλινούς ομήρους, ενώ δεκάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι και κρατούμενες απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα, στο τελευταίο στάδιο της εκεχειρίας που αποσκοπεί στον τερματισμό του 15μηνου πολέμου στη Γάζα.

Ads

Ο Οφέρ Καλντερόν, με Γαλλική – ισραηλινή υπηκοότητα και ο Γιάρντεν Μπίμπας παραδόθηκαν σε αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας πριν μεταφερθούν στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινοαμερικανός Κέιθ Σίγκελ παραδόθηκε ξεχωριστά στο λιμάνι της πόλης της Γάζας.

Λίγο αργότερα, 183 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και κρατούμενες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής. Ανάμεσά τους, 150 έφτασαν στη Γάζα, ενώ 32 κατέβηκαν από λεωφορείο στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τους υποδέχτηκε μεγάλο πλήθος κόσμου.

Ένας απελευθερωμένος κρατούμενος θα εξοριστεί στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το γραφείο ενημέρωσης των κρατουμένων της Χαμάς.

Ads

«Αισθάνομαι χαρά παρά το ταξίδι του πόνου και των κακουχιών που ζήσαμε», δήλωσε ο Ali Al-Barghouti, ο οποίος εξέτιε δύο φορές ισόβια κάθειρξη σε ισραηλινή φυλακή.

«Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης έσπασε και η κατοχή θα σπάσει μια μέρα», πρόσθεσε ο Barghouti, καθώς το πλήθος γύρω του στη Ραμάλα φώναζε “Allah Akbar (ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος)”.

Στο πέρασμα της Ράφα στα νότια σύνορα, που άνοιξε πρόσφατα, παιδιά που έπασχαν από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις ήταν μεταξύ των πρώτων Παλαιστινίων ασθενών που τους επετράπη να φύγουν από τη Γάζα για ιατρική περίθαλψη στην Αίγυπτο.

Ο Μοχάμαντ Ζακούτ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, επέκρινε ωστόσο τον περιορισμένο αριθμό ασθενών που επιτρέπεται να ταξιδέψουν για θεραπεία, λέγοντας ότι περίπου 18.000 άνθρωποι χρειάζονται καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Στο Ισραήλ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην τοποθεσία στο Τελ Αβίβ που είναι γνωστή ως Πλατεία Ομήρων για να παρακολουθήσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων σε γιγαντοοθόνες, αναμειγνύοντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα με δάκρυα καθώς εμφανίζονταν οι τρεις άνδρες.

Ο Καλντερόν, του οποίου τα δύο παιδιά Erez και Sahar απελευθερώθηκαν κατά την πρώτη ανταλλαγή ομήρων τον Νοέμβριο του 2023, και ο Μπίμπας ανέβηκαν και οι δύο για λίγο σε μια σκηνή στο Khan Younis, μπροστά από μια αφίσα με προσωπικότητες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Mohammad Deif, του πρώην στρατιωτικού διοικητή του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε από τη Χαμάς αυτή την εβδομάδα, πριν παραδοθούν στους αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού.

«Ο Οφέρ Καλντερόν είναι ελεύθερος! Συμμεριζόμαστε την απέραντη ανακούφιση και χαρά των οικείων του μετά από 483 ημέρες αδιανόητης κόλασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ισραήλ – Χαμάς: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων

Ο συνολικός αριθμός των ομήρων που έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής είναι 18, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ταϊλανδών.

Μετά την ανταλλαγή του Σαββάτου, όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ θα έχει απελευθερώσει 583 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για θανατηφόρες επιθέσεις, καθώς και κάποιους που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

Καθώς οι μάχες έχουν υποχωρήσει, οι διπλωματικές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ευρύτερης διευθέτησης έχουν ενταθεί.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο μιας μεταπολεμικής συμφωνίας να είναι πιθανότατα στο επίκεντρο.

Κατά την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός, 33 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι άνδρες όμηροι, καθώς και άρρωστοι και τραυματίες, επρόκειτο να απελευθερωθούν, ενώ περισσότεροι από 60 άνδρες στρατιωτικής ηλικίας έμειναν για τη δεύτερη φάση, η οποία μένει ακόμη να καθοριστεί.

Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, σε μια δεύτερη φάση της συμφωνίας, η οποία θεωρητικά έχει ως στόχο να οδηγήσει σε οριστικό τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Η αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων, η οποία συμφωνήθηκε με αιγυπτιακούς και καταριανούς μεσολαβητές και υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέμεινε ως επί το πλείστον άθικτη παρά τα περιστατικά που οδήγησαν τις δύο πλευρές να κατηγορήσουν την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία έχει σκληροπυρηνικούς που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και η Χαμάς δηλώνουν ότι δεσμεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία στη δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί ηγέτες εξακολουθούν να επιμένουν ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στη Γάζα, αλλά το κίνημα έχει εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να αποδείξει τον έλεγχο που εξακολουθεί να ασκεί παρά την απώλεια μεγάλου μέρους της πρώην ηγεσίας του και χιλιάδων μαχητών κατά τη διάρκεια του πολέμου.